1,1K
Βασική ορολογία
Χάρτης με τις λίμνες της Ελλάδας
Χάρτης με πίνακα στοιχείων και πληροφορίες για τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές το υδρογραφικό δίκτυο της χώρας. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει χάρτη της Ελλάδας (αναγλύφου, γεωμορφολογικό), καθώς και πρόσθετες πληροφορίες για τις ελληνικές λίμνες. Περιλαμβάνει, επίσης, πίνακα, στον οποίο καταγράφονται η έκταση, οι μέγιστες διαστάσεις , το βάθος και το υψόμετρο των δεκαέξι μεγαλύτερων ελληνικών λιμνών. Στους μαθητές δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουν τον χάρτη ή τη συνοδευτική λίστα και να προβάλουν σύντομες πληροφορίες και μια φωτογραφία για κάθε λίμνη. Ακόμη, στον χάρτη μπορούν να εμφανιστούν και άλλες λεπτομέρειες, όπως ποτάμια, μικρότερες λίμνες και τοπωνύμια, ή να αξιοποιηθούν οι υπερσύνδεσμοι με τη Wikipedia, τους χάρτες Google και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.
Παρουσίαση για τις ελληνικές λίμνες
Τεχνητή Λίμνη Κερκίνη: ο υγροβιότοπος
Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1932 κοντά στο φράγμα δίπλα από το χωριό Λιθότοπος. Τα νερά της χρησιμοποιήθηκαν για το πότισμα των αγροκτημάτων. Το 1982 η λίμνη έγινε όπως είναι σήμερα. Πολλά είδη πουλιών, περίπου 300, ζουν εκεί: φλαμίνγκο, πελεκάνοι, κ.λ.π….
Αποξήρανση λιμνών
- Αποξήρανση είναι η απομάκρυνση των νερών μιας λίμνης. Στη χώρα μας αποξηράνθηκαν πολλές λίμνες τα τελευταία 100 χρόνια εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος της ελονοσίας(αρρώστια που προέρχονταν από τα κουνούπια των λιμνών) αλλά και εξαιτίας των μεγάλων αναγκών για καλλιεργήσιμα εδάφη.
- Στη Βοιωτία αποξηράνθηκε η λίμνη Κωπαίδα το 1889, για να γίνει καλλιεργήσιμη έκταση.
- Στην Ήπειρο αποξηράνθηκε το 1950 η λίμνη Αχερουσία για την καλλιέργεια βαμβακιού και ρυζιού.
- Στη Θεσσαλία αποξηράνθηκε το 1960 για καλλιέργεια η λίμνη Κάρλα.