Αγαπημένοι μου αναγνώστες εύχομαι να είστε όλοι σας καλά! Πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα αναρτήσω δύο δράσεις που πραγματοποιήσαμε πριν τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς με τους εξαιρετικούς μαθητές μου!
Οι ΧΟΠΑ Ήρωες 112 είναι ένα βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συγκεκριμμένα το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Angels Initiative” και στοχεύει στην αύξηση της γνώσης αναφορικά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση κλήση ασθενοφόρου σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού επεισοδίου, χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Το πρόγραμμα διδάσκεται σε παιδιά ηλικίας 5 με 9 ετών και αξιοποιεί τον ενθουσιασμό τους για μάθηση και την ανάγκη τους να μοιραστούν αυτά που μαθαίνουν. Μάλιστα ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις γνώσεις που λαμβάνουν με την οικογένειά τους και ειδικότερα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Μέσα από την άτυπη μάθηση, οι οικογένειες και οι κοινότητες προϊδεάζονται και προετοιμάζονται καλύτερα για την περίπτωση που κάποιος υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μέχρι στιγμής, με τους ΧΟΠΑ Ήρωες έχουν εκπαιδευτεί περίπου 5.500 παιδιά με τις οικογένειές τους και 220 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των εκπαιδευμένων παιδιών αγγίζει τις 40.000.
Συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μεγάλο ενδιαφέρον! Αρχικά, παρουσιάστηκε στους μαθητές το εκπαιδευτικό υλικό, βιβλίο θεωρίας και δραστηριοτήτων το οποίο σχεδιάστηκε από μια διεπιστημονική ομάδα σχολικών ψυχολόγων, παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, δασκάλων ειδικής αγωγής και επαγγελματιών υγείας και διανεμήθηκε στους μαθητές.
Είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο γνωρίζοντας τους ήρωες και τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, υλοποιήσαμε τις προτεινόμενες δραστηριότητες, κατασκευάσαμε μάσκες με τους ήρωες και κινητά τηλεφώνα με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112!
Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι η Δρ. Χαρίκλεια Πρώιου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρογνωστικών Διαταραχών και Αποκατάστασης στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και συντονίστρια η κα. Καλλιόπη Τσακπουνίδου, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ.