Προσεγγίζουμε την έννοια της ειρήνης

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 προσεγγίζουμε εκτός από τα ιστορικά γεγονότα και την έννοια και τη σημασία της ειρήνης. Επιπρόσθετα, σε όλες τις δράσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ασχοληθήκαμε και με ορισμένες από τις επόμενες που σας προτείνω στη συνέχεια.

Αφού είδαμε το παρακάτω βίντεο συζητήσαμε τα θετικά της ειρήνης και το τι μπορούμε να κάνουμε όταν επικρατεί ειρήνη.

EdTech Teacher – Σπύρος Σπύρου

ΟΙ μεγάλοι παίζουν τον πόλεμο. Γιατί;

Παραμυθωνία

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την παραπάνω ιστορία όπως τη φαντάστηκε και εικονογράφησε ο Νικολάι Ποπόφ και όπως την έγραψαν για μικρά και μεγάλα παιδιά ο Πέτρος Γαϊτάνος και η Μαριανίνα Κριεζή με αφήγηση Αντωνίας Μπατσαλή.

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο

Άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο που μιλάει για μια πόλη μαγική που οι δρόμοι της αλλάζουν από μόνοι τους πορεία. Το νερό στο συντριβάνι χορεύει στους ρυθμούς της μουσικής, τα δέντρα διηγούνται ιστορίες και παραμύθια, τα αγάλματα ξεκαρδίζονται στα γέλια και το ταχυδρομείο γράφει μόνο του τα γράμματα όπως εκείνο θέλει!

Κι όταν έρχεται ο πόλεμος για να καταλάβει αυτή τη πόλη, που όλους τους χωράει, θα τα βρει σκούρα. Γιατί όσο κι αν προσπαθήσει να της επιβληθεί, εκείνη όχι μόνο δεν θα υπακούσει αλλά θα καταφέρει με τον τρόπο της να τον απομακρύνει και να τον διώξει!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Δρόμοι και πλατείες, ντροπαλά αγάλματα, παραμυθόδεντρα και σιντριβάνια που χορεύουν. Αυτή η πόλη τα έχει όλα και τους χωράει όλους… εκτός από αυτόν… τον Πόλεμο. Ακολουθήστε μας σε μια ξενάγηση στην πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο, στην πόλη που πρέπει να χτίσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας…”

Oι 5 αισθήσεις μας στον πόλεμο και στην ειρήνη (για παιδιά)

Πώς μπορούν οι αισθήσεις μας να αλλάξουν σε καιρό ειρήνης και πολέμου; Ένα βίντεο για την ομορφιά της ειρήνης και την ασχήμια του πολέμου. Ας ακούσουμε κι ας δούμε τις διαφορές….

Anna Vrettou

Μπορείτε να διαβάσετε τη μελωδία της ειρήνης στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο της Αγγελικής Γιαννικοπούλου από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ). Πατήστε εδώ.

Και για το τέλος σας προτείνω το κλασικό αντιπολεμικό παραμύθι “Ο σπόρος της ειρήνης”

Τσιρώζη Μαρία
Περιγραφή: Κάποτε κι ενώ όλα ήταν όμορφα, ήσυχα και ειρηνικά, ένας σπόρος, ένα μικρούτσικο κουκούτσι που έπεσε από τον ουρανό και στάθηκε πάνω ακριβώς στη γραμμή των συνόρων της χώρας των σκαραβαίων με τη χώρα των σκαθαριών, έγινε η αιτία ν΄αρχίσουν μεγάλες διαμάχες. Καθένας από τους δύο λαούς διεκδικούσε το κουκούτσι για λογαριασμό του. Οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές ετοιμασίες έδιναν κι έπαιρναν. Όμως την κρίσιμη στιγμή οι δύο αντίπαλοι λαοί διαπίστωσαν πως τη λύση στη διαφορά τους την είχε δώσει ήδη το ίδιο το κουκούτσι... ο σπόρος της ειρήνης (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

«Όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη για δύναμη, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη! » Mahatma Gandhi

Αναγγελία της Απελευθέρωσης

12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

WAR MUSEUM ATHENS

Δείτε εδώ το padlet για την 28η Οκτωβρίου 1940 που έχω επιμεληθεί.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?