Η Μαργαρίτα του Μιχάλη Στασινόπουλου

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα στο μάθημα της γλώσσας της Α δημοτικού επεξεργαστήκαμε το ποίημα του Μιχάλη Στασινόπουλου “Μαργαρίτα” που βρίσκεται στο Ανθολόγιο.

Στη συνέχεια, το ακούσαμε μελοποιημένο σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ύστερα κυκλώσαμε στο ποίημα τις λέξεις που γνωρίζουμε.

πηγή: dim. flying
Μουσική:ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Στίχοι: ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα ”Παιδικά” του Μίκη Θεοδωράκη

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ το εκπαιδευτικό υλικό – Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και να τα ακούσετε στο επόμενο βίντεο.

jimmakos61
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ

Το 1994, για πρώτη φορά κυκλοφόρησε με την Polygram ο δίσκος (διπλό CD) με τον τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, 40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά» τραγουδισμένα από την Παιδική Χορωδία & Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Η ευθύνη της ενορχήστρωσης και της διεύθυνσης χορωδίας είχε ο Δημήτρης Καρβούνης.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο συνθέτης, τα περισσότερα τραγούδια που περιλαμβάνονται στην έκδοση γράφτηκαν «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στην δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία» και αποτελούν τις πρώτες του απόπειρες να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Βασίλη Ρώτα και τον Κωστή Παλαμά, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και την Αντιγόνη Μεταξά.

Ήταν τα πρώτα τραγούδια του μαθητή Μίκη Θεοδωράκη που γράφηκαν από το 1937 μέχρι και το 1945. Το πρώτο τραγούδι του ήταν το αρ.10 «το καραβάκι» που έγραψε στην Πάτρα σε ηλικία 12 ετών.

Περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες & οι στίχους των τραγουδιών μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Έπετα, οι μαθητές γνώρισαν τον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα «Δε θέλει το σχολείο». Όταν ο Μιχάλης Στασινόπουλος είδε τον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα έγραψε το ποίημα με τον τίτλο «Μαργαρίτα».

Οι μαθητές παρατήρησαν το κοριτσάκι του πίνακα, τα ρούχα και την κίνησή του και τα συναισθήματά του που εκφράζονατι μέσω της τέχνης. Αντιλήφθηκαν ότι το σύνολο των στοιχείων δείχνουν μια αντίδραση του κοριτσιού σε κάτι που δε θέλει να κάνει.

Ακολούθησε συζήτηση αν ένιωσαν και οι μαθητές όπως το κοριτσάκι του πίνακα σε κάποια στιγμή της ζωής του και σκέφτηκαν τρόπους για να το πείσουν να αγαπήσει το σχολείο του.

Ύστερα,οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με σκοπό η κάθε ομάδα να βρει ένα τίτλο για τον πίνακα ζωγραφικής!

Μετά, τα παιδιά μέσω της δημιουργικής γραφής δημιούργησαν προφορικά μία ιστορία για τη Μαργαρίτα (άρχισε ένα παιδί την ιστορία και τη συνέχιζε ένα άλλο).

Ένα πρωινό, ένα κοριτσάκι, η Μαργαρίτα, δεν ήθελε να πάει στο σχολείο. Στην αρχή, άρχισε να κλαίει και της έτρεχαν δάκρυα από τα μάτια της. Μετά, πέταξε όλα τα βιβλία της κάτω στο πάτωμα και άρχισε να φωνάζει δυνατά. Πατάει το πόδι της με δύναμη και γκρινιάζει. Λέει: ” Μαμά, δε θέλω να πάω στο σχολείο!” Τελικά, η μαμά της την έπεισε να παέι στο σχολείο για να μορφωθεί και να κάνει φίλους. Το σχολείο είναι ωραίο και πηγαίνουμε με χαρά και όχι με κλάματα και θυμό.

Τέλος, έγιναν ζωγράφοι και η κάθε τάξη έφτιαξε μία ομαδική αφίσα για το σχολείο μας!

Το σχολείο μας από την Α τάξη

Το σχολείο μας από την Β τάξη

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?