Ο μικρός κάστορας και η ηχώ της Άμυ Μακ Ντόναλντ

από Love Teaching by Archodoula
13 λεπτά ανάγνωσης

Αφού τελειώσαμε τη διδασκαλία της 11ης ενότητας του βιβλίου της γλώσσας της Β δημοτικού, αποφασίσαμε σήμερα να διαβάσουμε μια τρυφερή ιστορία, με μαγευτικές εικόνες, που μιλά για τη φιλία, το παραμύθι “Ο μικρός κάστορας και η ηχώ” της Amy MacDonald.

Ο μικρός κάστορας ζει ολομόναχος στην άκρη της λίμνης. Δεν έχει αδελφάκια. Μα το χειρότερο απ’ όλα, δεν έχει ούτε φίλους. Γι’ αυτό αισθάνεται δυστυχισμένος. Μια μέρα όμως, την ώρα που βάζει τα κλάματα, ακούει και κάποιον άλλο να κλαίει στην απέναντι πλευρά της λίμνης…
Κι έτσι αρχίζει μια συγκινητική αναζήτηση, για να βρει το φίλο του. Ο μικρός κάστορας βρίσκει σίγουρα μια ζεστή γωνίτσα στην καρδιά των παιδιών όλου του κόσμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ας ακούσουμε το παραμύθι!

GEORGIA MARAGKOU

Παρακάτω μπορούμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τον κάστορα και για την ενυδρίδα μέσα από τα εκπαιδευτικά βίντεο και την παρουσίαση.

Maria T.

24h Online

Παρουσίαση για τον κάστορα

Επεξεργασία για την κατανόηση του παραμυθιού

1)Απαντάμε στις ερωτήσεις με ολοκληρωμένες προτάσεις:

  • Πού ζούσε ο μικρός κάστορας;
  • Γιατί ήταν λυπημένος ο μικρός κάστορας;
  • Γιατί ο κάστορας άρχισε να κλαίει;
  • Μπορείς να θυμηθείς με τη σειρά, ποια ζώα συνάντησε ο μικρός κάστορας;
  • Αν ήσουν ένα από τα ζώα της ιστορίας, ποιο θα ήθελες να είσαι; Γιατί;
  • Πώς νιώθει ο μικρός κάστορας στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της ιστορίας;
  • Εσύ έχεις νιώσει ποτέ σου μοναξιά; Αν ναι, πότε;

2) Εργαζόμαστε ομαδικά και φανταζόμαστε ότι βρισκόμαστε στη λίμνη που ζει ο μικρός κάστορας και τον βλέπεις να κλαίει. Τι θα του λέγαμε και τι θα κάναμε για να νιώσει χαρούμενος και να σταματήσει το κλάμα;

 

3) Βρίσκω μία συνώνυμη λέξη για την κάθε λέξη στη συνέχεια: ευτυχισμένος, θλίψη, συντροφιά, ψάχνω, αντίλαλος

4)Βρίσκω μία αντίθετη λέξη για την κάθε λέξη στη συνέχεια: χαρά, γέρος, κλαίει, ρωτώ, εχθρός, μικρός, γρήγορα

5)Βρίσκω μέσα στο κείμενο 3 ρήματα, 4 ουσιαστικά και 3 επίθετα.

6) Ζωγραφίζω μία εικόνα που μου άρεσε περισσότερο από το παραμύθι!

Για να χαλαρώσουμε ας ακούσουμε ένα τραγουδάκι για τον κάστορα από το συγκρότημα Mazzo and the zoo!

Baby Walrus

Ας κάνουμε και λίγη φυσική Ε δημοτικού!

Όταν τα ηχητικά κύματα συναντήσουν στην πορεία τους μια λεία και σκληρή επιφάνεια, αλλάζουν κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάκλαση του ήχου. Στο φαινόμενο της ανάκλασης του ήχου οφείλονται η ηχώ και η αντήχηση. Δείτε βίντεο στην παρακάτω ανάρτηση.

Ο κάστορας ψάχνοντας για φίλους συνάντησε διάφορα ζώα το ένα μετά το άλλο, που ζούνε στη λίμνη. Σε ποιο άλλο κείμενο του Ανθολογίου ο ήρωας συναντά επίσης άλλα ζώα στη σειρά και τι τους ζητάει; Τον τίτλο μπορείς να τον ανακαλύψεις στην παρακάτω φράση: «Όταν ο παπαγάλος συναντήθηκε με την Κολοτούμπα, είπαν ένα ψέμα πρωταπριλιάτικο στον σπουργίτη και το ουράνιο τόξο».

Στην παρακάτω ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε το παραμύθι της Κίτυ Κρόουθερ “Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος” μια γοητευτική ιστορία που αναφέρεται στην πραγματική φιλία, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή του άλλου αλλά και στην αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση.

Ηχοϊστορία!

Ο μικρός Κάστορας και Ηχώ αποτελεί μία ηχοϊστορία. Περιέχεται και στο βιβλίο μουσικής της Β Δημοτικού και πραγματικά δίνει δυνατότητες για δουλέψει κανείς έννοιες όπως αυτή του παλμού, των ρυθμικών στοιχείων και της συνήχησης.

Στο παρακάτω e book μέσω της εφαρμογής Book Creator μπορείτε να διαβάσετε την Ηχοιστορία του Μικρού Κάστορα και να ακούσετε τις ηχογραφήσεις των μικρών μου μαθητών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ηχογραφήσεις δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, είναι ακριβώς όπως καταγράφηκαν την ώρα του μαθήματος από την εκπαιδευτικό μουσικής που επιμελείται το blog paizomemousiki.blogspot.com.

Θα το κάνουμε κι εμείς στην τάξη μας με την εκπαιδευτικό μουσικής κα. Φιλιππάτου Κατερίνα!

Διαδραστικά παιχνίδια

Βιωματικό παιχνίδι με την ηχώ!

Εάν θέλεις να παίξεις με την ηχώ σου κάνε ζευγάρι μ’ έναν φίλο ή μια φίλη σου. Σταθείτε σε απόσταση ο ένας από τον άλλο, πλάτη με πλάτη. Ο ένας λέει μια φράση ή λέξη, χαρούμενα ή λυπημένα και ο άλλος, που κάνει την ηχώ, την επαναλαμβάνει.

από Despozeka

by Soti1991

 

 

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?