Σήμερα, μιας και είμαστε μέσα στο εορταστικό και επετειακό κλίμα για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου θα διαβάσουμε το παραμύθι “Τα Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου που βρίσκεται στο Ανθολόγιο της Α & Β δημοτικού! Ένα παραμύθι για την ζωή και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση τον Μάρτη του 1821.
Το μάθημα συνδυάζεται διαθεματικά με το 13ο κεφάλαιο της γλώσσας της Β δημοτικού “Μες στο μουσείο” καθώς το παραμύθι το έγραψε η Ευγενία Φακίνου παρατηρώντας λαϊκά κεντήματα, λιθόγλυπτα και υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης.
“Τα Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου
Ας ακούσουμε το παραμύθι και ας δούμε τις όμορφες εικόνες που παρουσιάζουν κεντήματα από διάφορα μουσεία λαϊκής τέχνης στην Ελλάδα και από το μουσείο Μπενάκη.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το παραμύθι στον υπολογιστή σας.
Στη συνέχεια, εικονογραφήσαμε το παραμύθι και δημιουργήσαμε, αφού κάναμε ανασύνθεση της ιστορίας, το δικό μας παραμύθι “Τα Ελληνάκια”.
Έγινε η βιβλιοδεσία και έτοιμο το παραμύθι μας! Χρησιμοποιήθηκε το αρχείο που μπορείτε να βρείτε εδώ. Δείτε στη συνέχεια μερικές εικόνες από το παραμύθι που φτιάξαμε!
Χρωματίσαμε σκίτσα από το παραμύθι! Φτιάξαμε τα δικά μας κεντήματα!
Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας
Η κοινωνική ζωή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δέχθηκε πολλούς περιορισμούς. Παρόλ’ αυτά οι Έλληνες κατόρθωσαν να συνεχίσουν την παράδοσή τους , τα ήθη και έθιμα τους! Μέσα από το παραμύθι “Τα Ελληνάκια”, μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποια στοιχεία που έμειναν ζωντανά μέσα στο χρόνο.
“Τα Ελληνάκια” από την Έλλη Πασπαλά (Οδυσσέας Ελύτης)
Το ποίημα, όπως και όλη η ενότητα Μικρές Κυκλάδες, έχει μελοποιηθεί και από τον Μίκη Θεοδωράκη, εμείς όμως σήμερα θα το ακούσουμε με τη μουσική του Γιάννη Δροσίτη όπως το συναντούμε στη συλλογή Μελοποιημένα ποιήματα από τα βιβλία του Δημοτικού που κυκλοφόρησε το Υπουργείο Παιδείας το 1997. Τραγουδά η Έλλη Πασπαλά, στο πιάνο ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, συμμετέχει χορωδία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης (ΠΜΓΛΠ).
Τα ελληνάκια
Οι στίχοι του τραγουδιού είναι οι παρακάτω :
«Το Μάρτη περικάλεσα και το μικρό Νοέμβρη
τον Αύγουστο το φεγγερό, κακό να μην μας εύρει.
Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά, είμαστε δυο Ελληνάκια
μεσ’ στα γαλάζια πέλαγα και στ’ άσπρα συννεφάκια.
Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά κι η αγάπη μας μεγάλη
που αν τη χωρέσουμε απ’ τη μια, περσεύει από την άλλη.
Ποιος έχει λόγια να την πει τέτοιαν αγάπη
ποιος ξέρει μάγια να την κάνει βουητό
μεσ’ στους αιώνες να χτυπάει σαν άγριο κύμα
και να μην έχει, να μην έχει τελειωμό.»
Η Μαρία είπε “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”. Ας διαβάσουμε και ας ακούσουμε τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου όπου περιέχονται οι παραπάνω στίχοι.
Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου – Νίκος Ξυλούρης
Διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού
Χρόνια πολλά σε όλους! Ζήτω η Ελλάδα μας!