Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

ΚΛΙΜΑ : Οι Καιρικές συνθήκες ( θερμοκρασία, βροχή, υγρασία, άνεμοι, χιόνι κ.τ.λ.) που επικρατούν σε έναν τόπο σε κάθε εποχή κι επαναλαμβάνονται σχεδόν ίδιες για πολλά χρόνια.

ΚΑΙΡΟΣ: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόπο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγες ημέρες) καθορίζουν τον καιρό του τόπου αυτού.

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ονομάζουμε τη ζέστη, το κρύο, οι βροχές, οι άνεμοι, η υγρασία κ.λπ. που παρουσιάζονται σε μια περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο καιρός μιας περιοχής αλλάζει από εποχή σε εποχή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες κάθε χρόνο. Μια περιοχή, λοιπόν, έχει περίπου τις ίδιες καιρικές συνθήκες κάθε εποχή του χρόνου για πολλά χρόνια.

Παρουσίαση μαθήματος

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού ονομάζονται μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα (βροχόμετρα, υγρόμετρα, βαρόμετρα κ.ά.) συγκεντρώνουν στοιχεία, τα επεξεργάζονται και εκδίδουν τα δελτία καιρού.

Πρακτική πρόγνωση του καιρού

Έκτακτο δελτίο καιρού

Ανοιχτή δραστηριότητα σχετικά με την πρόγνωση καιρού και την ανάγνωση μετεωρολογικών συμβόλων. Στόχος της δραστηριότητας είναι να μελετήσουν οι μαθητές ένα έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και να καταλάβουν για ποια πόλη της Ελλάδας εκδόθηκε.

Γινόμαστε μετεωρολόγοι;

Ανοιχτή δραστηριότητα με θέμα τη δημιουργία χαρτών πρόγνωσης καιρού. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να μελετήσουν ή να ακούσουν την πρόγνωση του καιρού για διάφορες περιοχές της Ελλάδας, να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και να δημιουργήσουν τους αντίστοιχους χάρτες πρόγνωσης, σύροντας επάνω σε αυτούς τα κατάλληλα μετεωρολογικά σύμβολα. Ακόμη, το μαθησιακό αντικείμενο επιτρέπει στους μαθητές να σύρουν ελεύθερα σύμβολα επάνω στον χάρτη και, στη συνέχεια, να συντάξουν το αντίστοιχο δελτίο καιρού. 


Κλίμα, καιρός και το κλίμα της Ελλάδας

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?