«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με» από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, είναι ο επίσημος χορηγός της ICBD 2023 (International Children’s Book Day), της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2023. Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος φέρει τον τίτλο «Είμαι βιβλίο, διάβασέ με» και ανακοινώθηκε από την IBBY στον ιστότοπό της.

Η αφίσα και το μήνυμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη. Μαζί, ήθελαν να γιορτάσουν τη δύναμη των παιδικών βιβλίων στην προώθηση των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων μέσω της ανοχής και της κατανόησης.

Θαυμάστε την ελληνικότητα και παγκόσμια καθολικότητα της αφίσας και διαβάστε στα ελληνικά το μεστό, λυρικό, συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με.

του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Είμαι ένα βιβλίο.
Είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –
άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,
άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,
άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.
Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

Καθένα μας είναι μοναδικό.
Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,
να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,
να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα.
Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι
ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου
και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει
ή να με διώξει σε άλλο ράφι.
Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου
ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου,
γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά,
κάνε χώρο.
Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει.
Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το.
Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι:
«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι διευθυντής ενός από τα πιο αναγνωρισμένα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Αθήνας. Έγραψε το πρώτο του παιδικό βιβλίο το 1995 και το 1997 κυκλοφόρησε τον Τριγωνοψαρούλη (Το μικρό τριγωνικό ψάρι). Μιλώντας για ανεκτικότητα και κατανόηση, αυτό το ψαράκι έχει γίνει ο πιο διάσημος σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας της Ελλάδας. Έκτοτε, ο Βαγγέλης έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες και συχνά έχουν λάβει βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της IBBY και το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Έχει επίσης γράψει θεατρικά έργα για σενάρια θεάτρου και κινηματογράφου και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Τα βιβλία του Βαγγέλη έχουν επιλεγεί στην τιμητική λίστα της IBBY, την Εξαιρετική Συλλογή Βιβλίων της IBBY για Νέους με Αναπηρίες και τον κατάλογο White Ravens της International Youth Library. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου, όπως μεταξύ άλλων το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου, το Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κύπρο, το Φεστιβάλ Bankya στη Βουλγαρία. Ως εθελοντής για την προώθηση της ανάγνωσης και της παιδικής λογοτεχνίας, ο Βαγγέλης γράφει άρθρα, δίνει διαλέξεις και οργανώνει διάφορα προγράμματα ανάγνωσης και εκστρατείες σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Διδάσκει επίσης Δημιουργική Γραφή. Η Ελληνική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Υγεία Παιδιών και Εφήβων τον διόρισε Αγγελιοφόρο Ψυχικής Υγείας στα Σχολεία. Έχει προταθεί για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY και το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν (ALMA) από το Κυπριακό Τμήμα της IBBY. Η IBBY Greece τον έχει ανακηρύξει και ως Πρέσβη του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?