Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Τα Ψηλά βουνά κυκλοφόρησαν το 1918 και αποτελούσαν το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα.
Η απλή αφήγηση και η ζωντανή γλώσσα του Ζαχαρία Παπαντωνίου καθιστούν το βιβλίο αυτό ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αξεπέραστα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας 26 παιδιών που περνούν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, να αλληλοβοηθιούνται, να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1918 ως αναγνωστικό της Γ’ Δημοτικού στο πλαίσιο της βενιζελικής Γλωσσοεκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του 1917[1] που εισήγαγε τη δημοτική γλώσσα στο Δημοτικό σχολείο. Στην εποχή του το βιβλίο προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, ώσπου το 1920 αποσύρθηκε, όπως και τα άλλα αναγνωστικά της Μεταρρύθμισης. Επαναφέρθηκε ως αναγνωστικό σε κατοπινά χρόνια. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα παιδικά βιβλία στην ελληνική γλώσσα και επανεκδόθηκε πολλές φορές

Panagiotis Georgas

Η ψηφιακή έκδοση, που μπορείτε να βρείτε στη συνέχεια, εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων (σεμινάρια και εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοθεάτρου) που συντόνισε το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κατά το σχολικό έτος 2015-16. Στόχος των δράσεων ήταν η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης του εν λόγω βιβλίου και η αξιοποίηση αυτού στη διδακτική πράξη. Για τη δημιουργία του βασιστήκαμε στο βιβλίο του Ζ. Παπαντωνίου, «Τα ψηλά βουνά, Αναγνωστικό Γ΄ Δημοτικού» του 1918, στην 1η του Έκδοση πριν αυτό υποστεί τις λογοκρισίες που ακολούθησαν στη συνέχεια.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε και να κατεβάσετε το βιβλίο στον υπολογιστή σας!

Στη συνέχεια, μπορείτε να ακούσετε το πρώτο μέρος του βιβλίου σε αφήγηση Μαρίας Λουλουργά και προσφώνηση Γιώργου Λουλουργά.

GALILEA GR
Τα ψηλά βουνά – Μέρος 1ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Αναγνωστικό 3ης Δημοτικού, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης, Αφήγηση: Μαρία Λουλουργά, Προσφώνηση: Γιώργος Λουλουργάς.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?