Πείραμα φωτοτροπισμού

από Love Teaching by Archodoula
9 λεπτά ανάγνωσης

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας, συμμετέχουμε στην υλοποίηση του Έργου «Μαζί για το ΔάSOS» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαζί για το ΔάSOS» #mazigiatodaSOS οι μαθητές της Α και Β τάξης έμαθαν για το δάσος μέσα από μετρήσεις, παρατηρήσεις και πειράματα. Στην τάξη μας υλοποιήσαμε το πείραμα του φωτοτροπισμού με την τεχνική της άμεσης διδασκαλίας, της ομαδοσυνεργασίας και της πειραματικής-βιωματικής μεθόδου διδασκαλίας.

Αρχικά, με την τεχνική της ιδεοθύελλας (Brainstorming) αφού παρουσιάστηκε η έννοια του φωτοτροπισμού στους μαθητές που λειτούργησε σαν ερέθισμα οι μαθητές κλήθηκαν να πουν λέξεις που τους έρχονταν αυθόρμητα και συνειρμικά. Εξέφρασαν δηλαδή, με σύντομο και χαρακτηριστικό τρόπο οτιδήποτε τους άγγιξε λογικά για την έννοια του φωτοτροπισμού. Η εκπαιδευτικός απλώς κατέγραφε στον πίνακα, χωρίς να σχολιάζει, να ερμηνεύει ή να παραφράζει. Στη συνέχεια προκάλεσε τον διάλογο με στόχο να γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα της «θύελλας των ιδεών».

Ο φωτοτροπισμός είναι η ικανότητα των φυτών να αναπτύσσονται με τάση προς την πηγή φωτός

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μέσω της παρακάτω εικόνας προβληματιστήκαμε αρκετά στην αντίδραση του φυτού στον ήλιο όταν μεγαλώνει ελεύθερα και όταν μεγαλώνει μέσα σε έναν φραγμό που το εμποδίζει να έρθει σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως…

https://www.sciencefacts.net/phototropism.html

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι μαργαρίτες κλείνουν τα πέταλά τους το βράδυ και το ηλιοτρόπιο στρέφει το άνθος του προς τον ήλιο. Τα φυτά αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος (όπως μεταβολές στη θερμοκρασία, στην υγρασία, στο φως) με μικρές κινήσεις. Κάποιες αντιδράσεις των φυτών σε συγκεκριμένα ερεθίσματα ονομάζονται τροπισμοί. Για παράδειγμα, ο βλαστός στρέφεται προς το φως (φωτοτροπισμός) και η ρίζα κατευθύνεται προς το εσωτερικό της Γης (γεωτροπισμός) 

Οι κινήσεις των φυτών, τις περισσότερες φορές, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Για παράδειγμα, ανάλογα με την υγρασία και την ηλιοφάνεια ανοιγοκλείνουν περισσότερο ή λιγότερο τα στόματα των φύλλων τους. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κινήσεις των φυτών γίνονται εύκολα αντιληπτές. Για παράδειγμα, η μιμόζα κινεί τα φύλλα της, όταν την αγγίξουμε, και τα εντομοφάγα φυτά κλείνουν ταχύτατα τα φύλλα τους, μόλις τα αγγίξει κάποιο έντομο. (σχολικό βιβλίο Βιολογίας Α’ Γυμνασίου).

Φωτοτροπισμός – Η κίνηση ενός φυτού προς το φως

Παρουσίαση του φωτοτροπισμού των φυτών με σχεδιοκίνηση (animation). Απεικονίζεται η κίνηση του υπέργειου τμήματος ενός ποώδους φυτού προς το φως. Πατήστε στην εικόνα για δείτε το animation.

https://photodentro.edu.gr/

Γεωτροπισμός – Η ανάπτυξη ενός φυτού

Παρουσίαση του γεωτροπισμού των φυτών με σχεδιοκίνηση (animation). Απεικονίζεται η ανάπτυξη της ρίζας ενός φυτού προς το εσωτερικό της γης. Πατήστε στην εικόνα για δείτε το animation.

https://photodentro.edu.gr/

Εκπαιδευτικό βίντεο για τον φωτοτροπισμό

Science Sauce

Το πείραμά μας!

Βήμα 1: Φυτέψαμε σπόρους φακής σε ένα μικρού μεγέθους γλαστράκι.

Βήμα 2: Τοποθετήσαμε το γλαστράκι εντός ενός μακρόστενου κουτιού και κόψαμε με ένα ψαλίδι ένα παραθυράκι 4cm x 4cm στις πάνω γωνίες του κουτιού μας.

Βήμα 3: Τοποθετήσαμε το κουτί μαζί με το γλαστράκι σε ένα σημείο στο οποίο θα μπαίνει ήλιος από το παραθυράκι που κόψαμε.

Μετά από 1 εβδομάδα οι φακές μας μεγάλωσαν και διαπιστώσαμε τα αποτελέσματα του πειράματος!

Εκπαιδευτικό βίντεο

LIZA, ERICA D.

Μπράβο σας παιδιά! Τα πήγατε εξαιρετικά!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More