Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι  ένα  πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία  επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις. 

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ  ΡΟΔΕΣ® δημιουργήθηκε  το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ, με  τη συνεργασία του  Γραφείου Περιβαλλοντικής Aγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα, με τη συνεργασία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και επεκτάθηκε με μεγάλο δωρητή το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Στόχοι των Βιβλίων σε Ρόδες

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® έχουν στόχο:

  • Να καλλιεργήσουν την αγάπη για την ανάγνωση, την ερευνητική δεξιότητα, τη συνήθεια του δανεισμού, την αισθητική που προκύπτει από την επαφή με το έργο καταξιωμένων εικονογράφων.
  • Να ενθαρρύνουν την έκφραση απόψεων με βάση προσωπικές αναγνωστικές εμπειρίες.
  • Να υποστηρίξουν κάθε μαθητή ώστε, μέσα από τη διαδικασία της επιλογής, του δανεισμού, της ανάγνωσης και της αναδιήγησης, να αποκτήσει πνευματική αυτονομία και να γίνει εν τέλει πραγματικός αναγνώστης.
  • Να προωθήσουν την κριτική προσέγγιση θεμάτων, με αφετηρία ποικίλες πηγές και διαφορετικές οπτικές γωνίες.
  • Να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με το έργο Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και με τη σύγχρονη ποιοτική βιβλιοπαραγωγή.

Καινοτόμα Χαρακτηριστικά

  • Η μικτή επεξεργασία των επιλεγμένων βιβλίων (δουλειά στην τάξη και δανεισμός στο σπίτι).
  • Η προαιρετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για δανεισμό της βαλίτσας και των βιβλίων, που απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις μέσα στην τάξη.
  • Η συνανάγνωση στην τάξη, που ενθαρρύνει την πολυφωνία.
  • Η δυνατότητα παρουσίασης των βιβλίων της βαλίτσας από μία τάξη σε άλλη, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
  • Η επαφή των εκπαιδευτικών με σύγχρονα παιδικά βιβλία, τα οποία εμπλουτίζουν το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων.
  • Η ενίσχυση της σχέσης σχολείου-σπιτιού μέσω του δανεισμού των βιβλίων, αλλά και η συνεύρεση μικρών-μεγάλων στην οικογένεια γύρω από την ανάγνωση του βιβλίου που φτάνει στο σπίτι.

Υποδοχή-άφιξη βαλίτσας

Η άφιξη της βαλίτσας στην τάξη την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ήταν ένα ευχάριστο γεγονός για τους μαθητές και ένιωσαν μεγάλη έκπληξη!

Οργανώσαμε μια μικρή τελετή υποδοχής και προβληματιστήκαμε κάνοντας υποθέσεις για το περιεχόμενο της βαλίτσας.  Στη συνέχεια, ανοίξαμε τη βαλίτσα και τα βιβλία αποκαλύφθηκαν!!! Πατήστε εδώ για να δείτε τα βιβλία που περιέχονται στη βαλίτσα.

Το θέμα της βαλίτσας είναι η “Τέχνη”

Η βαλίτσα με τα βιβλία για τις εικαστικές τέχνες προτείνει στα παιδιά να ανακαλύψουν δρόμους και τρόπους των εικαστικών τεχνών. Να προσεγγίσουν θέματα και λεπτομέρειες μέσα από τα έργα διαφορετικών καλλιτεχνών, εποχών και κινημάτων. Να διαβάσουν αφηγήσεις με λογοτεχνικό χαρακτήρα για καλλιτέχνες παλιότερους ή σύγχρονους, κείμενα που γράφτηκαν με αφορμή έργα τέχνης, καθώς και βιβλία μυθοπλασίας με θέμα τη ζωγραφική. Να διαπιστώσουν πως η τέχνη είναι μια αναγκαιότητα, ένας τρόπος έκφρασης αλλά και παρέμβασης, διαμαρτυρίας, ένας τρόπος να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο.

Το βάρος έχει δοθεί στην τέχνη των νεότερων χρόνων με έμφαση στη ζωγραφική, όμως ορισμένα βιβλία περιέχουν πληροφοριακά στοιχεία και έργα από την προϊστορία μέχρι σήμερα, από ποικίλους πολιτισμούς, καθώς και αναφορές στις περισσότερες μορφές και τα υλικά των εικαστικών τεχνών.

Με τις δραστηριότητες που προτείνονται, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τα νήματα που ενώνουν έργα από διαφορετικές περιόδους και τόπους δημιουργίας, να προσεγγίσουν διαισθητικά τη σχέση των έργων με την εποχή του κάθε δημιουργού, να γνωρίσουν έννοιες που διέπουν την τέχνη και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Να νιώσουν απόλαυση και να δημιουργήσουν, με τη σειρά τους, δένοντας λόγο και εικόνα.

To θέμα ΤΕΧΝΗ υποστηρίζει το Εργαστήριο Δεξιοτήτων ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

«Γράμματα σε Ρόδες»

Έπειτα, διαβάσαμε τα γράμματα με τις υπέροχες ζωγραφιές κι εντυπώσεις που περιέχονταν στον φάκελο που μας απέστειλαν τα παιδιά του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων, που είχαν δανειστεί πριν από εμάς τη βαλίτσα.

Κατόπιν, διαβάσαμε το μήνυμα που ήταν γραμμένο για την προέλευση των βιβλίων και στο τέλος κρεμάσαμε την αφίσα που ανακοινώνει την άφιξη της βαλίτσας  στον τοίχο της τάξης μας.

“Ένα γράμμα από την τάξη μας στην τάξη σας”

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δανείστηκαν βιβλία αρκετές φορές ο καθένας και γνώρισαν τις διαφορετικές οπτικές των δημιουργών μέσα από τη σχέση λόγου και εικόνας με έμφαση στην τέχνη των νεότερων χρόνων. Στην εκπαιδευτική δράση “Βιβλία σε Ρόδες” συμμετείχαν και οι μαθητές του Στ2 με τη δασκάλα τους Σοφία Φωκά.

Οι μαθητές, προαιρετικά, αφού διάβαζαν το βιβλίο που είχαν επιλέξει έβαζαν μέσα στον παραπάνω φάκελο ένα γράμμα ή μια ζωγραφιά που απευθύνεται στα παιδιά της επόμενης τάξης, η οποία θα υποδεχθεί τη βαλίτσα, με θέμα την εμπειρία τους από τη φιλοξενία ή κάποιο από τα βιβλία που διάβασαν.

Μέσα από το φάκελο “Ένα γράμμα από την τάξη μας στην τάξη σας” παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους και θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε πόλεις, χωριά ,βουνά και νησιά ανά την Ελλάδα, πάνω στο δρομολόγιο της βαλίτσας τους! Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε μερικά από τα γράμματα των μαθητών.

Στη δράση συμμετείχε και ο μικρός καλλιτέχνης, Βασίλης, διαβάζοντας και εικονογραφώντας μία σκηνή από το παραμύθι για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?