«Στο φάσμα της ψυχής»

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου) τρεις φίλοι δημιούργησαν σκύβοντας με απεριόριστο σεβασμό πάνω από το ζήτημα του αυτισμού, αφιερώνοντας χρόνο και πολύ μεράκι, με την προσδοκία να γίνει γνωστό το αντικείμενο μέσω μιας οικουμενικής γλώσσας, αυτήν της μουσικής, η οποία μπορεί και αμβλύνει αντιθέσεις, ενώνει, εμπνέει και αγγίζει τις ψυχές όλων των ανθρώπων.

Ο Nevronas.gr και η Little Onion Design παρουσιάζουν το τραγούδι «ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ». Μια μουσική και στιχουργική έμπνευση και σύνθεση τριών συντελεστών, του μουσικοσυνθέτη και εκπαιδευτικού Μάκη Τσιγάντε, του ποιητή Γιάννη Ζορμπαλά και του μουσικού παραγωγού Μανώλη Μάτσου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το θέμα του αυτισμού. Το ποίημα «ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ» απέσπασε το Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ποίησης στον 10ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, 2021, του ΟΜΙΛΟΥ UNESCO ΤΕΧΝΩΝ ΛΟΓΟΥ & ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Nevronas.gr Μουσική Σύνθεση/ενορχήστρωση: Μάκης Τσιγάντες
Ποίηση: Γιάννης Ζορμπαλάς
Μουσική Παραγωγή/ενορχήστρωση: Μανώλης Μάτσος

Εστιάζοντας, στιχουργικά, σε κάποια από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αυτιστικών ανθρώπων, προσπαθούν να ενημερώσουν μια κοινωνία “νευροτυπικών” με κατακλείδα κάτι τόσο απλό, όσο και τόσο δύσκολο στη κατανόηση και εφαρμογή:

…Είμαστε όλοι Διαφορετικοί αλλά και ταυτόχρονα Ίσοι.

Ένα τρυφερό και συνάμα ρυθμικό κομμάτι, που παραπέμπει σε παραμύθι.
O λυρισμός και η δυναμική του εναλλάσσονται έντεχνα, προβάλλοντας απ’ τη μια τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στη καθημερινότητά τους οι αυτιστικοί, όπου καλούνται να δίνουν ανά πάσα στιγμή διαπιστευτήρια για τα αυτονόητα, κι απ’ την άλλη τη θέληση και τις μάχες που διεξάγουν, ερχόμενοι συχνά ενάντια στη φύση τους, σε μια κοινωνία που έχει πολλά χιλιόμετρα ακόμα να διανύσει για να χαρακτηριστεί ανεκτική στη διαφορετικότητα.

Με την ελπίδα το κομμάτι αυτό να λειτουργήσει σαν ένα μικρό λιθαράκι κινήτρου για την κατάργηση των στερεοτύπων, με απώτερο στόχο την αποδοχή από μια “καθώς πρέπει” κοινωνία που, αυτά τα “ειδικά” άτομα, βολεύεται να τα κατατάσσει στο περιθώριο και με το όνειρο ζωής, κάποια στιγμή οι όροι “ανεκτικότητα” και “αποδοχή” στη διαφορετικότητα να μην υφίστανται.

Απλά να υπάρξει μια κοινωνία με κοινό παρονομαστή την ανθρωπιά.

«Οι αυτιστικοί είμαστε εδώ, είμαστε ενεργοί, αξίζει να συμμετέχουμε, να είμαστε κι εμείς εκπρόσωποι του κόσμου μας, του εαυτού μας. Κοιτάξτε τι μπορούμε να πετύχουμε! Απλά, εμπιστευθείτε μας και δώστε μας την ευκαιρία!»

#Υπάρχουμε_Μαζί

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?