H 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας επί σχετικών θεμάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία ορίζεται ως μία κατάσταση ευεξίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της ζωής και να συνεισφέρει στην κοινωνία.

Το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση, βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας και εμπλέκουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας έχει πολύπλευρα οφέλη, όπως:

  • θετική επίδραση στη σχολική επίδοση,
  • ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας,
  • καλλιέργεια γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων αναγκαίων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος και
  • μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.

Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με στη συνεργασία του Α2 τμήματος του σχολείου μας υλοποιήσαμε δράσεις προαγωγής της κοινωνικής και συναισθηματικής ευεξίας των παιδιών και ευαισθητοποίησης των μελών της σχολικής κοινότητας επί της σημασίας της ψυχικής υγείας. Οι δράσεις ήταν συλλογικές εικαστικές δημιουργίες, αθλητικά παιχνίδια και βιωματικές εργαστήρια φιλαναγνωσίας κι εντάσσονται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Ας δούμε τις δράσεις αναλυτικότερα:

Συλλογική εικαστική δημιουργία

Α1 τάξη είμαστε όλοι κομμάτια ενός παζλ!

Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ομαδικό παζλ 16 κομματιών όπου ο κάθε μαθητής έφτιαξε ένα κομμάτι παζλ με το πορτρέτο του στη μέση του. Περιφερειακά του πορτρέτου υπήρχαν πληροφορίες για την ηλικία του κάθε παιδιού, για το αγαπημένο του φαγητό και για την αγαπημένη του δραστηριότητα! Είναι μία δράση ενδυνάμωσης ομάδας.

Εξαιρετική ιδέα της συναδέλφου Κοκκινάκη Γεωργίας. Δείτε εδώ

Συμμετοχή στο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® 

Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι  ένα  πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Ο θεματικός σάκος που έφθασε στην τάξη μας έχει ως θέμα τα “Συναισθήματα” και περιέχει 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία  επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας. Σε κάθε τμήμα θα παραμείνει για 2 εβδομάδες  για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις. 

Αθλητικά παιχνίδια στο προαύλιο του σχολείου μας

Υλοποιήθηκαν δύο παιχνίδια συνεργασίας “Η πεινασμένη κάμπια” και το “Κύπελο” όπου έγινε μίξη των μαθητών από τα δύο τμήματα για ενδυνάμωση σχέσεων, συνειδητοποίηση ότι όλοι μαζί αποτελούν την πρώτη τάξη του σχολείου μας και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πολλές κοινές δράσεις, επισκέψεις και εκδρομές.

Στο τέλος, οι μαθητές συνεχάρησαν ο ένας τον άλλο για την τίμια προσπάθειά τους και τον αγώνα που έκαναν!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More