Η σημασία των δοντιών για τον άνθρωπο

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Τη φετινή σχολική χρονιά στην Α δημοτικού στον πρώτο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τον θεματικό άξονα ” Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” με υποθεματική “Υγεία: Αυτομέριμνα”  με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Τα δόντια μου προσέχω, μικρόβια να μην έχω”, όπου θα γίνει μία προσπάθεια να προσεγγίσουμε το θέμα της στοματικής υγιεινής.

Η στοματική υγιεινή για τα μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή τα δόντια τους είναι ακόμα σε ανάπτυξη και η φροντίδα τους από νωρίς θέτει τις βάσεις για υγιή δόντια και ούλα στο μέλλον. Η καλή στοματική υγιεινή στα παιδιά όχι μόνο προλαμβάνει προβλήματα στα δόντια, αλλά συμβάλλει στη γενική υγεία και ευημερία τους. Με τη σωστή φροντίδα, τα παιδιά μπορούν να έχουν δυνατά δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο, που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή!

Δεν πρέπει να επιβάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση το σχολείο ως φορέας αγωγής και προετοιμασίας για τη ζωή έχει σημαντικό ρόλο.

Οι στόχοι του εργαστηρίου δεξιοτήτων

  1. Εκπαίδευση στη στοματική υγιεινή:
    • Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να φροντίζουν τα δόντια τους, πώς να βουρτσίζουν σωστά και πώς να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα. Η εκπαίδευση αφορά τη σωστή τεχνική και τη συχνότητα του βουρτσίσματος.
  2. Ενημέρωση για τη σημασία της υγείας των δοντιών:
    • Το πρόγραμμα στοχεύει να εξηγήσει στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να διατηρούν τα δόντια και τα ούλα τους υγιή, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και οι οδοντικές λοιμώξεις.
  3. Καλλιέργεια σωστών διατροφικών συνηθειών:
    • Τα παιδιά μαθαίνουν πώς η διατροφή επηρεάζει τα δόντια τους και ενθαρρύνονται να επιλέγουν τροφές που είναι φιλικές προς τα δόντια, όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ αποφεύγουν τροφές με πολύ ζάχαρη.
  4. Ενθάρρυνση της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο:
    • Το πρόγραμμα τονίζει τη σημασία των τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο για έλεγχο και πρόληψη. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο οδοντίατρος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται, αλλά ένας σύμμαχος για την υγεία τους.
  5. Ανάπτυξη θετικών στάσεων για τη στοματική υγεία:
    • Μέσα από διασκεδαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν μια θετική στάση απέναντι στη φροντίδα των δοντιών τους και μαθαίνουν ότι η στοματική υγιεινή μπορεί να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική.
  6. Πρόληψη οδοντικών προβλημάτων:
    • Ο απώτερος στόχος είναι η πρόληψη της τερηδόνας και άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά να έχουν υγιή δόντια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Στο 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο ” Η σημασία των δοντιών για τον άνθρωπο” ασχολούμαστε με την αξία της υγείας των δοντιών και τους παράγοντες από τους οποίους αυτή επηρεάζεται. Οι δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα που καλλιεργούνται είναι η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα.

Αφόρμηση

Ενδεικτικές ερωτήσεις για συζήτηση:

  • Είναι σημαντικό το στόμα και τα δόντια για τον άνθρωπο;
  • Γιατί κάποιοι άνθρωποι δε φροντίζουν τα δόντια τους;
  • Πώς νιώθουμε όταν μυρίζει άσχημα το στόμα ενός φίλου μας και δεν μπορούμε να τον πλησιάσουμε;
  • Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα δόντια μας; Τι χρειαζόμαστε;
  • Πηγαίνετε στον οδοντίατρο;
  • Γιατί πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;
  • Πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε δόντια;

Τα χαμόγελά μας!

Αρχικά, συζητάμε με τους μαθητές σχετικά με τι είναι αυτό που κάνει ένα χαμόγελο όμορφο και στη συνέχεια τους ρωτάμε αν «το μόνο που κάνουν τα δόντια είναι να προσδίδουν ομορφιά;». Οι μαθητές προβληματίζονται σχετικά με την αξία της υγείας των δοντιών και το πώς επηρεάζει τον τρόπο που έτρωγαν.

Στη συνέχεια, ζητώ από τους μαθητές να χαμογελάσουν έντονα, ώστε να φανούν τα δόντια τους. Έπειτα, ζωγραφίζουν το χαμόγελό τους.

Τέλος, οι μαθητές παρατηρούν όλα τα χαμόγελα των παιδιών της τάξης και τα συγκρίνουν.

Κατόπιν, ρωτιούνται τι θα ήθελαν να αλλάξει σ’ αυτό!

Γερά δόντια…Καλύτερη υγεία

Γράφουμε στον πίνακα την παραπάνω φράση και οι μαθητές αυθόρμητα με καταιγισμό ιδεών λένε τις σκέψεις τους, οι οποίες καταγράφονται. Έτσι, οι μαθητές εξοικειώνονται με τον γραπτό λόγο, κινητοποιείται η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών και διαμορφώνεται στον πίνακα ένα εννοιολογικό πλαίσιο.

Ερωτηματολόγιο

Δίνεται στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να το συμπληρώσουν με τους γονείς τους στο σπίτι με διάρκεια μίας εβδομάδας σχετικά με τις συνήθειες βουρτσίσματος, τις τροφές που καταναλώνουν και την επίσκεψη τους στον οδοντίατρο.

Σελιδοδείκτες με ευχές!

Στο τέλος δίνεται στους μαθητές ένας σελιδοδείκτης τον οποίο χρωματίζουν, τον κόβουν και κατόπιν γράφουν από τη μια μεριά το όνομά τους και από την άλλη μεριά μια ευχή για τα δόντια τους! (ενίσχυση του γραπτού λόγου και δημιουργικότητας).

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More