Σεισμός! Τώρα τι κάνω;

από Love Teaching by Archodoula
12 λεπτά ανάγνωσης

Στο 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο “Σεισμός: Τώρα τι κάνω;” ασχολούμαστε με τις  ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Στόχοι για τους μαθητές:

  1. να γνωρίσουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν κατά την εκδήλωση του σεισμού
  2. να συμμετέχουν σε προσομοίωση συγκέντρωσης της τάξης στον αύλειο χώρο μετά από σεισμό

Ως προοργανωτή διαβάζουμε στους μαθητές το παραμύθι “Τα καρυδοτσουφλάκια” της Ντέμης Ρούσσα.

Ωπ παιδιά! Σεισμός!!! Καλέ κουνιέται ο κόσμος όλος! Ησυχάστε, ησυχάστε! Ο Κόττος είναι που χορεύει! Ναι, δεν το ξέρατε; Ο Κόττος είναι το πιο όμορφο καρυδοτσουφλάκι του κόσμου που μαζί με τη Γαία κρατάνε στα κεφάλια τους όλο μας τον κόσμο! Απλά αυτός ο Κόττος είναι τόσο χορευταράς που δε μπορεί να συγκρατηθει. Παρασύρεται, κάνει τις, εκπληκτικές κατά τα άλλα, φιγούρες του κι μας κουνάει όλους. Ήσυχα βρε Κόττο, θα τα γκρεμίσεις όλα…

Οι κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού

Σειρά με επτά animations και ανοιχτή δραστηριότητα, σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι, μέσα από τα animations του Ο.Α.Σ.Π., να εντοπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού και τα συνιστώμενα μέτρα αυτοπροστασίας, όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ή στον δρόμο.

https://photodentro.edu.gr/

Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού

Προστάτευσε τον εαυτό σου!

Stelina Lina

Στον oasp.gr πληροφορούμαστε ότι εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

1.     Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι  και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

2.     Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή  έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Σεισμός και είμαι στην τάξη μου!

Δυναμική αναπαράσταση και ανοιχτή δραστηριότητα, σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σχολείο. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι, μέσα από το animation του Ο.Α.Σ.Π., να παρουσιαστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη σχολική τάξη σε περίπτωση σεισμού.

Georgia Kokkinaki

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

1.     Απομακρύνσου από τις προσόψεις των  κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.

2.     Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

3.     Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και  στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Σεισμός-όταν είμαι στο δρόμο…

Georgia Kokkinaki

Η Πύρρα προετοιμάζεται για τον σεισμό

Εκπαιδευτικό παιχνίδι για τους τρόπους προστασίας από τον σεισμό στην πόλη. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να εμπεδώσουν οι μαθητές τις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας για επικείμενη σεισμική δόνηση, αλλά και προφύλαξης μετά από αυτή. Πιο αναλυτικά, το παιχνίδι ζητά από τους παίκτες να βοηθήσουν την ηρωίδα, την Πύρρα, να μεταβεί σε ασφαλή χώρο, συλλέγοντας αντικείμενα χρήσιμα σε περίπτωση σεισμού, αφήνοντας τα περιττά και αποφεύγοντας τα επικίνδυνα.

http://photodentro.edu.gr

Ο τροχός της προστασίας!

Drop, Cover and Hold On

Πτώση, κάλυψη και κρατιέμαι γερά!

Ελαχιστοποιήστε τις κινήσεις σας σε λίγα βήματα προς το κοντινότερο ασφαλές μέρος και αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, μείνετε εκεί μέχρι να σταματήσει η δόνηση και είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλής η έξοδός σας.

Με αφορμή τον παραπάνω κανόνα προστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού κατασκευάζουμε τον τροχό της προστασίας με τα 3 βασικά βήματα για να είμαστε ασφαλείς σε περίπτωση σεισμού! Παίζουμε με τον τροχό και παράλληλα μαθαίνουμε! Η ιδέα από το blog e-children.blogspot.com


1. Πέφτω κάτω
2. Καλύπτομαι
3. Περιμένω


Φτιάχνουμε αφίσα με τα 3 βήματα αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού

Σεισμός και αυτοπροστασία

Εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τις ενέργειες αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε πριν και μετά από έναν σεισμό. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ακολουθήσουν μια διαδρομή, ρίχνοντας το ζάρι και επιλέγοντας κάρτες που περιγράφουν τις ενέργειες αυτοπροστασίας. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ατομικά ή σε ομάδες.

https://photodentro.edu.gr/

Δημιουργικές δραστηριότητες σε φύλλα εργασίας

α) Σε ποιο σημείο θα πήγαινες σε περίπτωση σεισμού; Ζωγράφισε τον εαυτό σου σε κάθε δωμάτιο.

β) Τοποθετώ τις εικόνες στη σωστή στήλη χαρακτηρίζοντας τη σωστή και λάθος συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Διανέμουμε στους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας και στους γονείς μας ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές προστασίας κατά την ώρα του σεισμού.

Κατασκευάζουμε τα σεισμοσπιτάκια!

Συμμετέχουμε σε προσομοίωση συγκέντρωσης της τάξης στον αύλειο χώρο του σχολείου μετά από σεισμό.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?