Υποδεχθήκαμε τον Μάρτη!!!

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης

Σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι κάθε χρόνο από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 31 Μαρτίου φορούν στον καρπό τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον “Μάρτη”.

Τηρώντας το έθιμο φτιάξαμε και φορέσαμε  τον “Μάρτη” μας!!!

Πώς ξεκίνησε όμως αυτό το έθιμο;

Το συγκεκριμένο έθιμο υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κάθε χώρα δίνει τη δική της εξήγηση στην ύπαρξή του. Στην Ελλάδα πιστεύουμε πως το έθιμο προϋπήρχε από τα αρχαϊκά χρόνια και συγκεκριμένα ότι ξεκίνησε από τα Ελευσίνια Μυστήρια. Τότε οι Μύστες συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή στο δεξί χέρι και στο αριστερό πόδι που συμβόλιζε την αγνότητα και έφερνε τύχη.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο Μάρτης πρέπει να φοριέται κυρίως από παιδιά ώστε να προστατευθούν από τον Ήλιο της Άνοιξης και να μην καούν. Από τα παλιά χρόνια, λοιπόν, οι μητέρες έφτιαχναν αυτό το βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή και το φορούσαν στα παιδιά τους για να τα προστατέψουν από τον ήλιο. Τα παιδιά άρχιζαν σιγά-σιγά να βγαίνουν στις αυλές για να παίξουν και επειδή οι γονείς θεωρούσαν τις ακτίνες του ήλιου τον Μάρτιο ιδιαίτερα βλαβερές έφτιαχναν αυτά τα βραχιολάκια. 

Σας ευχόμαστε καλό μήνα με υγεία!!!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?