Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αρκετοί Έλληνες έφυγαν από τη γενέτειρά τους και μετανάστευσαν, είτε εξαιτίας των πολέμων είτε για οικονομικούς λόγους, σε άλλες περιοχές. Εκεί δημιούργησαν νέες κοινότητες, τις παροικίες.

Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, πραγματοποιήθηκε κυρίως σε δυο χρονικές περιόδους. Την πρώτη περίοδο, από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, η μετανάστευση ήταν συνήθως υποχρεωτική. Εγκαταστάθηκαν κυρίως σε παραθαλάσσιες πόλεις της Ιταλίας καθώς και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ιδρύοντας παροικίες.

Η δεύτερη περίοδος της μετανάστευσης, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια. Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία διά ξηράς από συγκεκριμένους δρόμους, με καραβάνια που διέσχιζαν τα Βαλκάνια. Σε αρκετές πόλεις κατά μήκος αυτών των δρόμων εγκαταστάθηκαν Έλληνες.

Την ίδια περίοδο, Έλληνες από τον Πόντο μετακινήθηκαν στον Καύκασο και την Κριμαία ιδρύοντας παροικίες, με γνωστότερη την Οδησσό. Οι Έλληνες από τη Μακεδονία εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Βιέννη, την Τεργέστη, τη Σερβία και την Ουγγαρία, όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο βαμβακερών, δερμάτων, χαλιών και άλλων ειδών. Αρκετοί Έλληνες, τέλος, δραστηριοποιήθηκαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, τη Βλαχία και τη Μολδαβία, περιοχές που κυβερνούσαν Φαναριώτες ηγεμόνες.

Βιντεομάθημα

Ψηφιακή Τάξη

Αυτοί οι μετανάστες που ονομάστηκαν Έλληνες της Διασποράς, με τα πλούτη που απέκτησαν, ενίσχυαν οικονομικά τα ελληνικά σχολεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές και κατασκεύαζαν πολυτελείς κατοικίες στους τόπους καταγωγής τους (π.χ. στη Σιάτιστα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά του Πηλίου), τα λεγόμενα αρχοντικά.

Από τους Έλληνες των παροικιών ξεκίνησε κατά τον 18ο αιώνα η πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου έθνους.

Ελληνικές παροικίες στο εξωτερικό

tsoura 1000

Οι μεγάλες ελληνικές κοινότητες

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τέσσερις μεγαλουπόλεις που είχαν ανθηρές ελληνικές κοινότητες στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και την Τεργέστη, όπου οι Έλληνες αναδείχτηκαν κυρίως ως έμποροι και τραπεζίτες. Η ακμή των Ελλήνων στην περιοχή της αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας οφείλεται και στα ειδικά προνόμια που έδωσε στους Έλληνες εμπορευόμενους η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία και γενικά οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Αψβούργων. Η παρουσία των Ελλήνων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ουγγαρίας, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από τον 17ο αιώνα, ως πλανόδιοι έμποροι, κρασέμποροι, μεγαλέμποροι, γαιοκτήμονες και τραπεζίτες.

stazybohorn

Ελληνικές Παροικίες Βιέννη

Έλλη Γρατσία

Διαβάστε το άρθρο: Οι ελληνικές παροικίες της Αυστρίας: ο Ελληνισμός της Βιέννης

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More