Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού
στην τάξη μας διαβάσαμε το παραμύθι παρεξηγήσεων και ορθογραφίας “Τόνοι, τόνοι και Τόνι” του Πάνου Χριστοδούλου γιατί καμία φορά ξεχνάμε κι εμείς τους τόνους…..
![](https://i0.wp.com/love-teaching.com/wp-content/uploads/2025/02/%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9.jpg?resize=500%2C604&ssl=1)
Δεν είναι καλό πράγμα οι φωνές. Πέρα του ότι δεν είναι ευγενικό να φωνάζουμε, οι φωνές δημιουργούν παρεξηγήσεις. Ειδικά αν είσαι τόνος κι ενώ κολυμπάς αμέριμνος ακούσεις από το παραθαλάσσιο σχολείο κάποιον να φωνάζει «Πού είναι οι τόνοι; Θέλω τόνους!», δε θα βγεις από το νερό νομίζοντας ότι σε καλούν; Ε, αυτό έκαναν και οι τόνοι. Πού να ήξεραν ότι αυτός που φώναζε ήταν ο δάσκαλος και φώναζε στον Τόνι επειδή δεν έβαλε τόνους στο κείμενο της ορθογραφίας. Κι έτσι όπως βγήκαν με φόρα από το νερό οι τόνοι (τα ψάρια δηλαδή), άρχισαν άθελά τους να πέφτουν σαν τόνοι (γραμματικής) στα γράμματα των λέξεων που ήταν γραμμένες στον πίνακα. Και τους άλλαξαν τα φώτα και μαζί και το νόημα…
Θα μπορέσει κάποιος να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργήθηκε στην τάξη; Και ο Τόνι θα βάζει από εδώ και στο εξής τόνους για να μην ξανασυμβούν τα ίδια;
Η χιουμοριστική ιστορία του Τόνι με τους τόνους και η εξαιρετική εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, δημιούργησαν ένα υπέροχο βιβλίο.
Δραστηριότητες
- Παιχνίδι με ομόηχες λέξεις. Ομόηχες είναι οι λέξεις που έχουν την ίδια προφορά, αλλά διαφορετική σημασία…
- Εντοπισμός λέξεων στο παραμύθι που αλλάζουν νόημα όταν αλλάζει ο τονισμός τους.
- Γίναμε δάσκαλοι και διορθώσαμε τις λέξεις με λάθος τονισμό.. αλλά κάναμε και το ανάποδο!! Και έγινε ο δάσκαλος -δασκαλός και η γάτα -γατά!
Κατασκευή για τους τόνους
Τέλος, φτιάξαμε μία κατασκευή υπενθύμισης των τόνων!
Από εδώ και πέρα πάντα θα βάζουμε τόνους για να μην γίνονται παρεξηγήσεις!!