Συμμετοχή στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν»

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Την Πέμπτη 3 Απριλίου είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί με τους μαθητές του Α2 τμήματος, μια ξεχωριστή περιβαλλοντική εμπειρία στο πλαίσιο του πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν», που σχεδίασε και υλοποίησε η εθελοντική ομάδα του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων. Οι εμψυχωτές περιλαμβάνουν παραδοσιακούς γνώστες της χλωρίδας της περιοχής, ανθρώπους με βαθιά γνώση των βρώσιμων και αρωματικών φυτών, καθώς και της λαϊκής παράδοσης που τα περιβάλλει.

Η δράση συνδυάζεται με τη συμμετοχή μας στο Διεθνές δίκτυο Οικολογικών Σχολείων (ecoschools) με εθνικό χειριστή του Προγράμματος για την Ελλάδα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με θέμα “Σχολική αυλή” ως προέκταση της γνωριμίας με τα άγρια φυτά της σχολικής αυλής του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα εστίασε στην αναγνώριση και συλλογή άγριων, βρώσιμων φυτών της ελληνικής φύσης, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιγνιώδη μάθηση. Οι μαθητές συμμετείχαν στο διαδραστικό αυτό εργαστήρι, ξεκινώντας με μια εισαγωγική παρουσίαση και συνεχίζοντας με εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος του Πάρκου.

Εφοδιασμένα με καλάθια, τα παιδιά οργανώνονταν σε ομάδες και περιηγούνταν στον χώρο, μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζουν και να συλλέγουν τα άγρια χόρτα με σεβασμό προς τη φύση. Η δράση ολοκληρωνόταν με παρουσίαση των ευρημάτων από τις ομάδες.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από εν ενεργεία και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, με μακρόχρονη εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στη βιωματική
μάθηση. Ο συνδυασμός επιστημονικής και παραδοσιακής γνώσης εξασφαλίζει ότι τα παιδιά θα
έχουν μια αυθεντική, εκπαιδευτική και διαδραστική εμπειρία, η οποία συνδέει τη φύση με την
καθημερινότητά τους.

Καθημερινό Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

  1. Υποδοχή & γνωριμία με το πρόγραμμα
  2. Εισαγωγή στα βρώσιμα χόρτα και αρωματικά φυτά
  3. Βόλτα στο πάρκο και αναγνώριση φυτών
  4. Συλλογή και ταξινόμηση ειδών
  5. Συζήτηση για τις διατροφικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες
  6. Δημιουργικές δραστηριότητες (παιχνίδια)
  7. Κλείσιμο ημέρας & ανατροφοδότηση

Στο τέλος, με τη βοήθεια της εθελόντριας και συνταξιούχου δασκάλας κας. Νίκης οι μαθητές έφτιαξαν υπέροχα βάζα με τα λουλούδια που μάζεψαν!!

Η εμπειρία έκλεισε με ένα κέρασμα παραδοσιακής χειροποίητης τυρόπιτας με μυρωδικά από την κα. Νίκη Λέφα και ρόφημα από τσάι του βουνού από την Κρήτη, προσφορά των εθελοντριών του Πάρκου.

Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των παιδιών απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση και η βιωματική εκπαίδευση. Μέσα από την επαφή με τη φύση, τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν και να συλλέγουν βρώσιμα χόρτα και αρωματικά φυτά, να κατανοούν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και ανέπτυξαν δεξιότητες παρατήρησης και συνεργασίας.

Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές εκπαιδευτές και ιδιαίτερα την κα. Νίκη, που ήταν η εκπαιδεύτρια της τάξης μας για την αγάπη, για την καλή διάθεση και τις πολλές γνώσεις που μετέδωσε σε όλους μας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More