Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας:Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης)

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Στην ιστοσελίδα ayla.culture.gr διαβάζουμε ότι ο Καραγκιόζης είναι ένα λαϊκό θεατρικό δρώμενο που προκύπτει από την κίνηση αρθρωτών ασπρόμαυρων και έγχρωμων ημιδιάφανων ζωγραφισμένων ανδρεικέλων (φιγούρες) πίσω από λευκό πανί, με τη χρήση φωτός και σκιάς, διαλόγων και μουσικής, το οποίο αξιοποιεί κάθε δυνατό ερέθισμα εντάσσοντάς το σε έναν συμβολικό μικρόκοσμο που ανήκει στη λαϊκή κουλτούρα.

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση (κωμική ή δραματική) που επιτελείται από έναν «μάστορα» (καραγκιοζοπαίχτη) και τους βοηθούς του, η οποία προκύπτει με τη χρήση φιγούρων και σκηνικών εφέ με την εναλλαγή σκιάς και φωτός, διαλόγων, χορών και τραγουδιών.

Eγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2016.

Ο μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης σ’ενα σπάνιο ντοκουμέντο του 1988 μας εξιστορεί τις εποχές που το θέατρο σκιων παιζόταν σε λαϊκα στέκια!

karagiozisforumgreek

Για να μάθουμε την ιστορία του Θεάτρου Σκιών από τον κο.Μπεκιάρη!

Θα θέλατε να γνωρίσουμε τους χαρακτήρες του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών; Από τα βιβλιαράκια του Αντώνη Μόλλα, που εξέδωσε η κόρη του Αρετή Μόλλα-Γιοβάνου που δίνονται μαζί με πολύ όμορφες έγχρωμες φιγούρες και μικρές παραστάσεις. Πατήστε στην εικόνα του Καραγκιόζη!

Στη συνέχεια, ας δούμε τα παιδιά του Καραγκιόζη που πάνε στο σχολείο!!!Για να δούμε την πρόοδο τους!!!Το Κολλητήρι μάλλον πολύ μελετηρό παιδί,ο Σβούρας μάλλον …μεταξεταστέος και το νηπιάκι …εξυπνάκιας!!!

Δημοτικό Εμπρόσνερου Καραγκιοζοπαίχτης: Άθως Δανέλλης Βοηθός Σκηνής: Αποστόλης Γραββάνης Μουσική Παραστάσεων: Χαΐνηδες Όλη η ταινία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=IUN7G…

Πατήστε εδώ για να δείτε επεισόδια με παραστάσεις του Ευγένιου Σπαθάρη από την EΡT – Ψηφιακό αρχείο από την ιστοσελίδα http://kostasmakris.weebly.com/.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?