Μεγάλο Σάββατο: Η πρώτη Ανάσταση

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι

Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, κατά την οποία ψάλλεται το ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τήν γῆν, ὅτι σύ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.

Ας διαβάσουμε παρακάτω τα γεγονότα όπως συνέβησαν από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο  (Ματθ. 27, 57-66 και 28, 11-15) 

Αφού ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος, ο κρυφός μαθητής, έθαψαν το Χριστό, στο μνημείο απέναντι από τον Γολγοθά, οι Εβραίοι επισκέφθηκαν τον Πιλάτο και του είπαν ότι ο Χριστός, όσο ζούσε, τους είχε πει ότι τρεις ημέρες μετά τον θάνατό Του θα ανασταινόταν. Οι Εβραίοι ζήτησαν από τον Πιλάτο φρουρά και να σφραγίσουν τον τάφο, ώστε να μην έρθουν οι μαθητές του Χριστού νύχτα, να κλέψουν το σώμα Του και να πούνε μετά ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Ο Πιλάτος τους έδωσε ό,τι ήθελαν κι αυτοί εγκατέστησαν τη φρουρά στον τάφο, αφού σφράγισαν τον τάφο. Ο Χριστός όμως αναστήθηκε.

 Οι φύλακες έμειναν άφωνοι, καθώς κύλησε ο λίθος μπροστά από την πόρτα του μνημείου και ένας Άγγελος εμφανίστηκε κατατρομάζοντάς τους. Οι φύλακες λοιπόν πήγαν στους Εβραίους και τους είπαν τι ακριβώς είχε γίνει, ότι δηλαδή το σώμα του Χριστού εξαφανίστηκε μέσα από το μνημείο, ότι τα νεκρικά σπάργανα με τα οποία τον είχαν τυλίξει, όπως επίσης και την πετσέτα (το σουδάριο), με το οποίο είχαν καλύψει το κεφάλι Του, είχαν μείνει άθικτα και για την εμφάνιση του Αγγέλου. Οι Εβραίοι θύμωσαν πολύ. Ήξεραν όμως ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Σκέφθηκαν ότι δεν έπρεπε κανείς να πιστέψει στο γεγονός της Ανάστασης. Για το λόγο αυτό έκαναν συμβούλιο, πλήρωσαν τους φύλακες για να πούνε ότι τους είχε πάρει ο ύπνος το βράδυ της Ανάστασης, κι ενώ αυτοί κοιμόντουσαν κάποιοι ήρθαν κρυφά κι έκλεψαν το σώμα του Ιησού. Έτσι κι έγινε. Όμως, ο Πιλάτος θύμωσε όταν άκουσε ότι οι φύλακες κοιμόντουσαν. Οι Εβραίοι έσπευσαν στον Πιλάτο, τον πλήρωσαν κι αυτόν, κι έτσι δεν τους έκανε κακό. Από τότε όλοι οι Εβραίοι πιστεύουν ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε, αλλά το σώμα του κλάπηκε και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πιστέψουν σ’ Αυτόν. Όμως ο Χριστός εμφανίστηκε σε πολλούς και το κήρυγμα των μαθητών και της Εκκλησίας ήταν η Ανάστασή Του. Και σ’ αυτή στηρίζεται η πίστη μας και το αίμα των μαρτύρων. Όσο κι αν κανείς λέει ψέματα και συκοφαντεί την αλήθεια της πίστης, η δύναμη του Αναστημένου Χριστού είναι τόσο μεγάλη, ώστε τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την αλήθεια της Εκκλησίας

Το κύριο μήνυμα της Ανάστασης είναι ότι η ζωή δεν σταματά στον τάφο. Ότι ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και όποιος από εμάς πιστεύει σ’ Αυτόν θα συνεχίσει να ζει μαζί Του, ακόμη κι αν πεθάνει. Γιατί ο θάνατος είναι αιώνιος, όταν ο άνθρωπος δεν έχει σχέση με το Θεό. Η πίστη στο Χριστό και η ζωή της Εκκλησίας θα φέρει την δική μας Ανάσταση, όταν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. 

Η Ανάσταση συκοφαντήθηκε. Η Εκκλησία πολεμήθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά και από τους κάθε λογής αρνητές του Θεού. Όμως, επειδή ακριβώς η Εκκλησία είναι στερεωμένη στην Ανάσταση, άντεξε τον πόλεμο αυτό και παρότι μυριάδες άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους, παρέμεινε ελεύθερη και θα υπάρχει στους αιώνες των αιώνων.  

Aς αφήσουμε λίγο φως Χριστού 

να μπει στις καρδιές μας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?