Παίζουμε με τους αριθμούς ως το 5!

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Στην 1η ενότητα των μαθηματικών μετά το μάθημα Σύγκριση και εκτίμηση ποσοτήτων” ασχοληθήκαμε με την αρίθμηση, την ανάγνωση, την γραφή και την προσθετική ανάλυση των αριθμών από το 1 έως το 5

Στη συνέχεια, σας παρουσιάζω μερικά παιχνίδια που κάναμε στην τάξη ως εισαγωγικές δραστηριότητες, για να αντιληφθούν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο τους παραπάνω διδακτικούς στόχους.

Αρχικά, έδειξα στους μαθητές καρτέλες με αριθμούς από το 1 ως το 5 και όλοι μαζί φώναζαν τον αριθμό. Αφού εξασκηθήκαμε σε αυτό, κάθε μαθητής πήρε από μία καρτέλα. Χωρίς να δείξει τον αριθμό από την καρτέλα του στους συμμαθητές του έπαιρνε τόσα γλωσσοπίεστρα όσα έδειχνε η καρτέλα του. 

Στη συνέχεια, κάθε παιδί έδειχνε στο διπλανό του την καρτέλα του και ο διπλανός έπρεπε να “κάνει τη δασκάλα/ο” και να πει αν ο συμμαθητής του είχε πάρει το σωστό αριθμό γλωσσοπίεστρων.

Χρησιμοποιήσαμε αρκετά το αριθμητήριο της τάξης αλλά και τα ατομικά μας αριθμητήρια για να αντιληφθούμε με διάφορες δραστηριότητες την έννοια της ποσότητας των αριθμών.

Παίξαμε παιχνίδια με καρτέλες που απεικόνιζαν τις διαφορετικές αναπαραστάσεις των αριθμών ως το 5 είτε με τη μορφή αριθμών είτε με τη μορφή των πλευρών του ζαριού είτε με τη μορφή διάφορων αντικειμένων και ζώων. 

Οι μαθητές είτε έπρεπε να διατάξουν τους αριθμούς ή τα αντικείμενα στη σωστή σειρά από το μικρότερο στο μεγαλύτερο είτε τους δινόταν η μεσαία καρτέλα κι έπρεπε να τοποθετήσουν τις κατάλληλες καρτέλες με την προηγούμενη και την επόμενη αριθμητική ποσότητα.

Στο τέλος με γλωσσοπίεστρα, με πλαστελίνη και σχέδια στον αέρα και στον πίνακα δημιουργήσαμε τους αριθμούς και τα ζευγαράκια τους(προσθετική ανάλυση)!

Με όλα αυτά τα παιχνίδια μάθαμε

 και παράλληλα διασκεδάσαμε!

You may also like

1 σχόλιο

Παιχνίδια αισθητοποίησης αριθμών – Love Teaching 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 00:19

[…] Παίζουμε με τους αριθμούς ως το 5! Παιχνίδι μαθηματικών: Βρίσκω πόσα χρειάζονται! Σύγκριση και εκτίμηση ποσοτήτων με παιχνίδια […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?