Αριστουργήματα παιδικής λογοτεχνίας

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Η λογοτεχνία που απευθύνεται σε παιδιά έχει στόχο στη ψυχαγωγία αλλά και στη πνευματική καλλιέργεια των μικρών αναγνωστών. Τα παιδικά βιβλία θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη της σκέψης καθώς και στην ωρίμανση της προσωπικότητας των παιδιών. Πατήστε πάνω στους μπλε συνδέσμους για να τα κατεβάσετε δωρεάν!

Τα Ψηλά Βουνά (Ζαχαρίας Παπαντωνίου)

«Τα Ψηλά Βουνά» είναι ένα μοναδικό έργο στην ελληνική παιδική λογοτεχνία και έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη των Ελλήνων ως το αναγνωστικό της Γ΄ Δημοτικού. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου μέσα από απλή και ζωντανή γλώσσα, αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας 26 παιδιών που περνούν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, να αλληλοβοηθιούνται, να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Παγκοσμια Ημερα Παιδικου Βιβλιου

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ είναι το βιβλίο που πήρε μόνιμη θέση σ’ όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες. Το κλασσικό πια αριστούργημα διαβάζεται πάντα με την ίδια συγκίνηση από μικρούς και μεγάλους. Εικονογραφημένο από τον ίδιο τον συγγραφέα κυκλοφορεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα παρουσιάζει τον τρελούτσικο ήρωά μας, Αντώνη, που είναι πού σκανδαλιάρης αλλά και ακέραιος χαρακτήρας. Δεν λέει ποτέ ψέματα και παραδέχεται με θάρρος όλες του τις σκανδαλιές γνωρίζοντας πως θα ακολουθήσει η τιμωρία. Είναι παλικάρι, δεν κλαίει ποτέ, δε φοβάται να δεχτεί κάθε τρελή πρόκληση και βρίσκεται συνέχεια σε μπελάδες!

«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» είναι μία από τις ομορφότερες ιστορίες του Όσκαρ Ουάιλντ. Πρόκειται μία ιστορία της φιλίας ανάμεσα στο άγαλμα ενός πρίγκιπα και ενός χελιδονιού, που αποφασίζει να ξαποστάσει για ένα βράδυ επάνω του. Το άγαλμα παρατηρεί τον κόσμο και ανακαλύπτει τη φτώχεια, την ασχήμια, τη διαφθορά και την υποκρισία. Κάθε βράδυ δακρύζει για όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω του. Μαζί με τον νέο του φίλο, το χελιδόνι, αποφασίζουν να βοηθούν τους ανθρώπους, με κάθε δυνατό τρόπο.

Δον Κιχώτης

Ο «Δον Κιχώτης» ή «Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας» είναι κλασικό έργο λογοτεχνίας του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (1547 – 1616). Είναι ένα από τα μυθιστορήματα που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία και θεωρείται από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας. Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης.

Οι περιπέτειες του Πινόκιο: Η ιστορία μιας μαριονέτας

«Οι περιπέτειες του Πινόκιο: Η ιστορία μιας μαριονέτας». Ο μάστρο Τζεπέτο πελεκάει ένα κομμάτι ξύλο και φτιάχνει μια μαριονέτα. Μα δεν είναι αυτό που είχε στο μυαλό του, καθώς με έκπληξη τη βλέπει να ζωντανεύει, να χοροπηδάει και να κάνει χίλιες τρέλες. Ο Πινόκιο, γιατί αυτό είναι το όνομα της μαριονέτας, θα βάλει σε μπελάδες τον μπαμπά Τζεπέτο, μα σε μεγαλύτερους μπελάδες θα μπλέξει τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς το παιδικό μυαλό του είναι πάντα στο παιχνίδι, τη σκανταλιά και την καλοπέραση. Μα οι σκανταλιές και η αδιαφορία δεν είναι καλοί σύμβουλοι, ακόμα και για ένα παιδί. Τα παθήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο, και κάθε φορά ο Πινόκιο υπόσχεται να διορθωθεί και να γίνει καλός και υπάκουος, μέχρι που… Μέσα από την ιστορία της μαριονέτας ξεδιπλώνεται ένας μαγικός κόσμος που θα συναρπάσει και θα συγκινήσει και ίσως μας δείξει τον τρόπο να γίνουμε πάλι παιδιά χρησιμοποιώντας θετικά τις εμπειρίες της ζωής.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?