Η κλίμακα στον χάρτη

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Οι χαρτογράφοι για να μεταφέρουν μια μεγάλη περιοχή της Γης επάνω σε χάρτη, τη σχεδιάζουν υπό κλίμακα, δηλαδή πολύ μικρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Κλίμακα, είναι ένας αριθμός που δηλώνει πόσες φορές μικρότερη είναι μια απόσταση πάνω στο χάρτη από την πραγματική της απόσταση στο έδαφος.

Αρβανιτίδης Θεόδωρος

Στην παρακάτω διαδραστική εφαρμογή μπορείτε να εξασκηθείτε στην εύρεση της πραγματικής απόστασης ανάμεσα σε δύο σημεία του χάρτη.

Υπολογίζοντας αποστάσεις υπό κλίμακα

Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον τρόπο μέτρησης αποστάσεων σε χάρτη υπό κλίμακα. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες για την κλίμακα και τον τρόπο υπολογισμού της απόστασης. 
Δίνεται, επίσης, ο χάρτης μιας περιοχής της Θεσσαλίας και προτείνονται ασκήσεις για τον υπολογισμό συγκεκριμένων διαδρομών. Προκειμένου να γίνουν οι ζητούμενοι υπολογισμοί, μπορούν να αξιοποιηθούν δύο εργαλεία και συγκεκριμένα ένας χάρακας και μια αριθμομηχανή.
Στη συνέχεια, για μεγαλύτερη εξάσκηση, προτείνεται να περιγράψουν οι μαθητές τις ίδιες διαδρομές, χρησιμοποιώντας τα σημεία του ορίζοντα (σχετική θέση), καθώς και να αξιοποιήσουν τα κινητά σημάδια, για να ορίσουν τις δικές τους διαδρομές.

Δορυφορικές απεικονίσεις

Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της κλίμακας και να παρατηρήσουν πως όσο μεγαλώνει η κλίμακα του χάρτη τόσο περισσότερες λεπτομέρειες διακρίνονται. 
Να σημειωθεί πως η παρουσίαση περιλαμβάνει έξι διαδοχικές απεικονίσεις, που σταδιακά εστιάζουν από την υδρόγειο σφαίρα στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας στη Θεσσαλία.

Quiz στην κλίμακα του χάρτη!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?