Χρώματα και συναισθήματα

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Στο 3ο εργαστήριο με τίτλο “Χρώματα και συναισθήματα” οι δεξιότητες που καλλιεργήθηκαν ήταν οι:

  • Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα (Επικοινωνία, συνεργασία)
  • Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής (Ενσυναίσθηση και ευαισθησία)

Οι στόχοι προς επίτευξη ήταν οι παρακάτω:

  • Να συσχετίσουν τα συναισθήματα  με  τα χρώματα.
  • Να αναγνωρίσουν τη συμβολική δήλωση των χρωμάτων μέσα από τους προσωπικούς συνειρμούς και τις πολιτισμικές παραδόσεις.
  • Να αναγνωρίσουν τις οπτικές μορφές στο έργο του καλλιτέχνη.
  • Να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν την καλλιτεχνική κληρονομιά.
  • Να εκφράσουν τα συναισθήματα που προκύπτουν από την παρατήρηση των έργων.
  • Να αναπτύξουν την ενσυναισθητική προσέγγιση (π.χ. Βλέπουμε ένα χρώμα, εκφράζουμε τι μας προκαλεί).

Στην έναρξη του εργαστηρίου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα χρώματα και το συμβολικό χαρακτήρα τους αναφορικά με τα συναισθήματα. Μέσα από καθοδηγούμενη συζήτηση εκμαιεύτηκαν από τα παιδιά πληροφορίες σχετικά με το πώς ένα χρώμα μπορεί να συσχετισθεί με ένα ή περισσότερα συναισθήματα. Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το άρθρο: Η ψυχολογία του χρώματος: Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας

Είπαμε λοιπόν πως όπως τα χρώματα έχουν αποχρώσεις και διαβαθμίζονται από το πολύ απαλό και σιγά σιγά καταλήγουν σε πιο σκούρο, έτσι και τα συναισθήματα έχουν αποχρώσεις…..

  • Πράσινο : Νέα αρχή, αφθονία, φύση
  • Κόκκινο : Πάθος, αγάπη, θυμός
  • Κίτρινο : Χαρά, ελπίδα, απάτη
  • Μπλε : Ηρεμία, υπευθυνότητα, θλίψη
  • Πορτοκαλί : Ενέργεια, χαρά, ζωτικότητα
  • Μοβ : Δημιουργικότητα, πολυτέλεια, πλούτος
  • Μαύρο : Μυστήριο, κομψότητα, εκφράζει φόβο, κατάθλιψη, ψυχρότητα
  • Γκρι : Κακοκεφιά, συντηρητικό
  • Καφέ : Φύση, αξιοπιστία
  • Λευκό : Απλότητα, καθαρότητα, αρετή 
  • Μπεζ : Συντηρητικό, βαρετό
  • Κρεμ : Ηρεμιστικό, κομψό, καθαρό
  • Ρόζ :  Bοηθά στην έκφραση & στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων 

Ο επόμενος τροχός σχεδιάστηκε από τον @Ioannis Koulanis, και αποτελεί μέρος συγγράμματος από τα σεμινάρια «Επιστροφή στο κέντρο» . Πληροφορίες εδώ https://www.miracleseeker.com/nvcgr

Πατήστε εδώ για να κάνετε μία διαδραστική άσκηση!!

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε το ενδιαφέρον των παιδιών στην τέχνη. Μελετήσαμε για το πώς τα χρώματα εκφράζουν τα συναισθήματα των δημιουργών και συζητήσαμε τα συναισθήματα που δημιουργούνται στους θεατές. Μέσα από τα έργα διαφόρων καλλιτεχνών, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια συζήτηση (καθοδηγούμενη από την εκπαιδευτικό) σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα χρώματα. Αναγνώρισαν και ονομάτισαν στοιχεία τα οποία έχουν διδαχθεί αλλά και εκφράζουν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν.

Τα παιδιά αντιλήφθηκαν το συμβολικό χαρακτήρα των χρωμάτων και καταλήξαμε τη συζήτηση μέσα από διάφορα παραδείγματα οπτικής επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, υλοποιήσαμε το διδακτικό σενάριο “Όταν οι Πίνακες εκφράζουν Συναισθήματα” το οποίο  εστιάζει στα συναισθήματα που μεταχειρίζεται, διαχειρίζεται και αποτυπώνει η  Τέχνη της Ζωγραφικής, καθώς οι τέχνες προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών και η συμμετοχή τους σε δημιουργικές δραστηριότητες, με την κατάλληλη παιδαγωγική αξιοποίηση μπορεί να συμβάλλει τόσο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, όσο και στην υποστήριξη της μαθησιακής τους προσπάθειας. Έτσι, ασχοληθήκαμε με τις παρακάτω δραστηριότητες:

Γίνομαι ο ήρωας του πίνακα

Αξιοποίηση έργων τέχνης ζωγράφων με μικρές ομάδες παιδιών και προσπάθεια να  αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν  και να διαχειριστούν τα συναισθήματά των ηρώων, στους πίνακες ζωγραφικής που παρουσιάζονται. Τα παιδιά θα βιώσουν την ενσυναίσθηση μέσα από την παρατήρηση έργων τέχνης καλλιεργώντας τη στοχαστική τους ικανότητα.

Παίζω με τα συναισθήματα

Η δράση στο σύνολό της αναπτύσσεται  με βάση τον άξονα παρατήρηση-χειρισμός-παραγωγή. Αρχικά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα έργα τέχνης, τα παρατηρούν και εκφράζονται προφορικά εξωτερικεύοντας τις σκέψεις  τους σχετικά με αυτά. 

Το παρακάτω παιχνίδι “Που είναι ο πίνακας” είναι παραλλαγή του ” Μάντεψε ποιος” και στο επόμενο παιχνίδι “Ψάχνω τον πίνακά μου” απομονώνονται τα πρόσωπα που εκφράζουν τα συναισθήματα και τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν τη λέξη που αποδίδει το συναίσθημα και να αντιστοιχήσουν το πρόσωπο με τον σωστό πίνακα

Μαθαίνω μέσα από τα συναισθήματα

Η συγκεκριμένη φάση αναπτύχθηκε κι αυτή πάνω στον άξονα παρατήρηση-χειρισμός-παραγωγή και στην πεποίθηση, ότι η επαφή με τα έργα και τους καλλιτέχνες, ανατροφοδοτεί την έμφυτη περιέργεια και εξερευνητική στάση των παιδιών.

Εστιάζει στην παρατήρηση έργων τέχνης και ενθαρρύνει με παιχνιώδη τρόπο, την ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και στοχαστικής ικανότητας ( Τέχνες), έτσι  ώστε  τα παιδιά  να χρησιμοποιήσουν  τα συναισθήματά τους και να αξιοποιήσουν, μέσα από την αλληλεπίδραση,  τις προϋπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες τους για να δημιουργήσουν ιστορίες.

Τέλος, παίξαμε το “Επιτραπέζιο Παιχνίδι Συναισθημάτων” όπου ο παίκτης σηκώνει την πρώτη κάρτα της στοίβας και κινεί τη μάρκα του στην πρώτη εικόνα που δείχνει η κάρτα του. Έπειτα συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Αν κάποιος παίκτης φτάσει στα βέλη, θα πρέπει να ακολουθήσει το βέλος. Αν η κάρτα που θα πετύχει ο παίκτης είναι «Καρδιά», ο παίκτης πρέπει να πάει στην κοντινότερη «Καρδιά». Αν η καρδιά βρίσκεται πίσω σε σχέση με τη θέση του παίκτη, ο παίκτης απαντά στην ερώτηση. Όταν ο παίκτης έχει 10 κάρτες, για να κερδίσει πρέπει να τραβήξει μια κάρτα που να δείχνει «Φοβισμένα».

You may also like

1 σχόλιο

Εκφράζω τα συναισθήματά μου – Loveteaching 16 Νοεμβρίου 2021 - 00:49

[…] Χρώματα και συναισθήματα […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More