Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης
Σήμερα όπως και κάθε χρόνο από το 1992 εορτάζεται η Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμΕΑ. 
 
 
Στη συνέχεια σας παραθέτω τη σημασία της συμβολής των νόμων 2817/2000 και 3699/2008 στη διαμόρφωση της Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα
 
Σύμφωνα με τους Λαμπροπούλου και συνεργάτες (2005), μετά την ψήφιση του Ν. 2817/2000, παρατηρείται ένας εκσυγχρονισμός στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, όπου  το ισχύον νομικό πλαίσιο προσπαθεί να εναρμονιστεί με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Προς αυτή την κατεύθυνση στην περίοδο 2000–2004, δημιουργούνται νέες εκπαιδευτικές δομές, όπως τα προγράμματα συνεκπαίδευσης (ΠΣ), τα εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), οι τεχνικές σχολές ειδικής αγωγής (ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής) και τα κέντρα διάγνωσης και υποστήριξης (ΚΔΑΥ). Εν συνεχεία μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ευρωπαϊκής ένωσης  γίνεται προσπάθεια προς την  κατεύθυνση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης καθώς και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία και υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες.  Παρατηρείται στροφή στα ελληνικά δεδομένα στο χώρο της ειδικής αγωγής καθώς απομακρύνεται από το αυστηρό ιατρικό μοντέλο και πλέον έχει και εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Η επίδραση των νέων τεχνολογιών είναι καθοριστική και το 2002 σχεδιάζονται από το παιδαγωγικό ινστιτούτο (ΠΙ) νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών (ΑΠΣ), εισάγοντας την έννοια της διαθεματικότητας (ΔΕΠΠΣ), με την εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης όπου η εκπαίδευση μαθητών με ειδικές ανάγκες εντάσσεται στα γενικά σχολεία.  Σχεδιάζονται σχολικά εγχειρίδια, υποστηρικτικό υλικό και εκπαιδευτικό λογισμικό προσαρμοσμένα σε μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Η ελληνική πολιτεία το 2008, ψήφισε το Ν. 3699/2008, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις που είχαν διαμορφωθεί στο χώρο της ειδικής αγωγής, οι οποίες σκόπευαν στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με στόχο την πλήρη ένταξή τους. Με το νόμο 3699/2008, η ειδική αγωγή ανήκει στο ΥΠΕΠΘ και περιλαμβάνει κέντρα διάγνωσης και υποστήριξης για τα ΑμεΑ (ΚΕΔΔΥ) -στη θέση των παλιών (ΚΔΑΥ)-, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑ) και προγράμματα συνεκπαίδευσης (ΦΕΚ Α’ 199/2.10.2008). Στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης, οι μαθητές με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες φοιτούν σε τάξη γενικού σχολειού και σε ορισμένες περιπτώσεις, δέχονται παράλληλη στήριξη από ειδικό εκπαιδευτικό ή παρακολουθούν τμήματα ένταξης. Για κάθε μαθητή με ειδικές ανάγκες σχεδιάζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα από διεπιστημονική ομάδα του αρμοδίου ΚΕΔΔΥ.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
 
Λαμπροπούλου, Β., Παντελιάδου, Σ., Μαρκάκης, Ε. (2005). Χαρτογράφηση – Αναλυτικά Προγράμματα Ειδικής Αγωγής: άργησαν μια μέρα… Επιστημονική Επετηρίδα Αρέθας, 3, 243-262.
 
Επιμέλεια άρθρου:
Γεωργίου Αρχοντούλα

Τα παιδιά θα μπορούσαν να δουν την παρακάτω συγκινητική με πλούσια μηνύματα ταινία μικρού μήκους για τη φιλία και την αποδοχή ατόμων με ειδικές ανάγκες στο σχολικό περιβάλλον.  

O Νικόλας ένα «αλλιώτικο» αγόρι και η Μαρία γίνονται φίλοι

Τέλος, μπορείτε να δείτε και ακούσετε το τραγούδι 

“Μία γέφυρα χτίστε” 

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΠΟΤ  & 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  30-4-2017  Συνεργασία Ειδικού Νηπιαγωγείου/Δημοτικού Σχολείου Κωφών & 43ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών για τον εκπαιδευτικό διαγωνισμό με θέμα: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες». Yπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Με τη στήριξη της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε – ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



Οραματιζόμαστε ένα Σχολείο μέσα στο οποίο οι μαθητές αποδέχονται τη διαφορετικότητα, αποκτούν δεξιότητες ενσυναίσθησης, κοινωνική συνείδηση και το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης.

Αν θέλετε διαβάστε και τα συναφή άρθρα:

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?