Στο ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε 4 χρόνια. Πρόκειται για μια ποιοτική και πρωτότυπη εκπομπή που ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που παρακολουθούσαν την εκπομπή, δεν έβλεπαν, αλλά άκουγαν μόνο τους ήρωες και τις περιπέτειές τους.

Η Λιλιπούπολη ήταν μια φανταστική λιλιπούτεια πόλη στη μέση ενός νησιού. Σε αυτό το νησί υπήρχε επίσης το Λιλιδάσος, το Λιλιβάδι, η Λιλίμνη, ο Γιαουρτοπόταμος, το λιμάνι της περιοχής, το Πόρτο Λίλι κ.ά.

Στη μικρή αυτή πόλη λοιπόν ζούσαν πλάσματα φανταστικά και χρωματιστά που αγαπούσαν τον τόπο τους, τα χρώματα, τις καλές πράξεις. Πάντα θυμόντουσαν τους προγόνους τους, τους Λιλιπούα.

Οι Λιλιπουπολίτες άλλες φορές ήταν αγαπημένοι και άλλες φορές τσακώνονταν. Μερικοί από αυτούς ήταν:

  • ο δημοσιογράφος Μπρίνης που έγραφε τα νέα της Λιλιπούπολης,
  • ο μάγκας Δυστροπόπιγγας που τα έβαζε με τον απαίσιο δήμαρχο,
  • ο Μπιξ-Μπιξ με τη φίλη του τη Μπομπίλα,
  • ο ζαχαροπλάστης Γλυκόσαυρος
  • ο δήμαροχος Χαρχούδας, που συνέχεια έκανε κακίες
  • η φίλη του, η ψηλομύτα Πιπινέζα,
  • ο επιστήμονας δόκτωρ Δρακατώρ, κ.ά.

Στην τάξη μας στο μάθημα της γλώσσας Α δημοτικού επεξεργαστήκαμε το κείμενο του Γλυκόσαυρου. Βρήκαμε όλες τις γλυκές λέξεις και τις κυκλώσαμε. Στο ποιηματάκι που έχει το βιβλίο μας τραγουδάει ο Γλυκόσαυρος και μας μιλάει για τις προσπάθειές του. Για να το ακούσουμε παρακάτω!

ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ Στο ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου, Εδώ Λιλιπούπολη, Γλώσσα Α΄ Δημοτικού σχολείου, Ο Δράκος, Το πιο γλυκό γλυκό του κόσμου, Η κυρία Φωτεινή, Η μποσανόβα του ζαχαροπάστείου, Η βροντοσαυρίνα Γλυκερίνα

Το κείμενο προσφέρεται για δραστηριότητες με θέμα τις πέντε αισθήσεις και συνδέθηκε διαθεματικά με τη μελέτη περιβάλλοντος. Έτσι τα παιδιά:

  • Έκλεισαν τα μάτια τους και μάντεψαν ήχους που παράγονται από γνωστά αντικείμενα (το κλείσιμο της πόρτας, τσάντας, κουδούνι, παλαμάκια…) και ηχογραφημένους (φωνές ζώων, θόρυβοι πόλης κι εξοχής).

Το παρακάτω βίντεο με ήχους μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε τα παιδιά να ακούνε και να αναγνωρίζουν τι ήταν αυτό που άκουσαν.

itsonson21 This is a game called “Guess the Sound” you can pause the video after the sound to think of the answer.
  • Μύρισαν και μάντεψαν μυρωδιές από τα φαγητά που είχαν μαζί τους για το πρωινό τους γεύμα χωρίς να βλέπουν τα τρόφιμα, έχοντας τα μάτια τους δεμένα μ’ ένα μαντήλι.
  • Ψηλάφησαν αντικείμενα τοποθετημένα σε αδιαφανή σακούλα και άγγιξαν επιφάνειες με διαφορετική υψή παίζοντας σχετικό επιτράπεζιο παιχνίδι.

Μετά κάναμε ένα διάλειμμα χορεύοντας τη Μπόσα Νόβα του ζαχαροπλαστείου

RallouRallou Συνθέτης: Δημήτρης Μαραγκόπουλος Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, Ερμηνεία: Σπύρος Σακκάς Δίσκος: Εδώ Λιλιπούπολη Επιμέλεια δίσκου: Μάνος Χατζιδάκις

Ακούσαμε το τραγούδι “Το κόκκινο χρώμα” από το έργο “Εδώ Λιλιπούλη” και στη συνέχεια τα παιδιά κατέγραψαν σε κατάλογο τα υλικά για το δικό τους χρωματιστό γλυκό ή φαγητό.

Κατερίνη Τζιγκουνάκη “Εδώ Λιλιπούπολη” Μουσική: Ν. Χριστοδούλου Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή Ερμηνεία: Φίλιππος Κουτλίδης, Μαριέλλη Σφακιανάκη Παρουσίαση: ΚαΤερίνη Τζιγκουνάκη

Φτιάξαμε το δικό μας Γλυκόσαυρο γεμίζοντάς τον ζωγραφιές από γλυκά!

Το πατρόν είναι από το blog Ψηφιακό Σχολείο με υπεύθυνο τον Δημαρά Σεραφείμ.

Και για το τέλος το καλύτερο!!

Γίναμε ζαχαροπλάστες και φτιάξαμε τρουφάκια!!!

Γράψαμε τις δικές μας αγαπημένες συνταγές γλυκών!

You may also like

1 σχόλιο

Γίναμε ζαχαροπλάστες στην τάξη μας! – Love Teaching 18 Ιανουαρίου 2023 - 00:03

[…] Στο ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More