Τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού της Γης

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Στο 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Σεισμός: Ο φυλακισμένος γίγαντας» πραγματοποιήσαμε μέσω μίας βιωματικής και αισθητηριακής δραστηριότητας την τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού της Γης, αφού οι μαθητές προηγουμένως είχαν ενημερωθεί για τα μέρη του εσωτερικού της Γης με σκοπό να κατανοήσουν τη δημιουργία γεωλογικών φαινομένων η σεισμικότητα και η ηφαιστειότητα. Δείτε στην επόμενη ανάρτηση περισσότερες πληροφορίες.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν και με πλαστελίνη κατασκεύασαν τα μέρη του εσωτερικού της γης.

Η Γη και η τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού της!

Οπτική αναπαράσταση του εσωτερικού της Γης

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και χάρηκαν πολύ με τις δραστηριότητες! Εξέφρασαν την επιθυμία τους να παρουσιάσουν την κατασκευή τους στους μαθητές της Ε και της Στ τάξης! Οι μαθητές με τον δάσκαλο των Αγγλικών μας υποδέχθηκαν με χαρά κι ο Γιώργος από τη Β τάξη με τη βοήθεια των συμμαθητών του ανέφερε στους μαθητές της Ε και Στ τάξης πληροφορίες για το εσωτερικό της γης.

Μπράβο σας παιδιά! Είμαι πολύ χαρούμενη για εσάς καθώς έχετε το θάρρος να παρουσιάζετε με όμορφο τρόπο την εργασία σας σε μεγαλύτερο κοινό!

Ποια είναι η δομή του εσωτερικού της Γης;

Από τον oasp.gr διαβάζουμε ότι η Γη αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα το φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα, συνολικού πάχους 6.370km περίπου.

Ο φλοιός είναι το στερεό, εξωτερικό περίβλημα της Γης. Υπάρχουν δύο είδη φλοιού, ο ηπειρωτικός και ο ωκεάνιος. Το μέσο πάχος του ηπειρωτικού είναι περίπου 35km, κάτω όμως από τις μεγάλες οροσειρές μπορεί να φτάσει τα 60 – 70km. Το μέσο πάχος του ωκεάνιου είναι 7km.

Ο μανδύας είναι το αμέσως επόμενο στρώμα και φτάνει μέχρι το βάθος των 2.900km. Η επιφάνεια που χωρίζει το φλοιό από τον μανδύα, είναι γνωστή με το όνομα ασυνέχεια Mohorovicic.

Ως λιθόσφαιρα χαρακτηρίζεται ένα δύσκαμπτο στρώμα, μέσου πάχους 80km περίπου, που αποτελείται από το στερεό φλοιό και μέρος του στερεού ανώτερου μανδύα. Το τμήμα του μανδύα που βρίσκεται κάτω από τη λιθόσφαιρα είναι γνωστό ως ασθενόσφαιρα.

Κάτω από το μανδύα υπάρχει ο πυρήνας που φτάνει έως το κέντρο της γης. Ο πυρήνας διακρίνεται σε εξωτερικό (υγρή/ρευστή κατάσταση) και σε εσωτερικό (στερεή κατάσταση).

Διαδραστική εφαρμογή: Το εσωτερικό της Γης

Παρουσίαση με δυναμική οπτική αναπαράσταση και ηχητικές πληροφορίες, σχετικά με το εσωτερικό της Γης. Πιο αναλυτικά, μέσω της παρουσίασης, δίνονται γενικές πληροφορίες για τη Γη, ενώ εξετάζονται λεπτομερέστερα τα μέρη του εσωτερικού της. Συγκεκριμένα, μελετώνται ο φλοιός, ο μανδύας και ο πυρήνας της Γης και, μέσω εξερεύνησης, δίνονται στοιχεία ως προς τη σύσταση και το πάχος τους.

https://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/2792

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?