Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την αρχή της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας και σήμερα στο μάθημα της γλώσσας της Α και Β δημοτικού ασχολούμαστε με ένα κείμενο από τη θεματική ενότητα “Θρησκευτική” ζωή”. Είναι ο λαϊκός μύθος “Ο Χριστός και τα πουλιά” και περιλαμβάνεται στα κείμενα του Ανθολόγιου της Α και Β δημοτικού. Το διαβάζουμε από εδώ .
Εκπαιδευτικό βίντεο
Ήχοι πουλιών – Ο Χριστός και τα πουλιά
Για να πραγματοποιήσουμε την τελευταία δραστηριότητα, που προτείνεται στο Ανθολόγιο, με στόχο να βρούμε ποιο μουσικό όργανο χρησιμοποιεί ο συνθέτης για να δώσει την εντύπωση ενός πουλιού που κελαηδάει, ακούσαμε το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος».
Ο “Πέτρος και ο Λύκος”
Ο “Πέτρος και ο Λύκος” γράφτηκε από τον Προκόφιεφ ως ένα μουσικό παραμύθι με αφηγητή. Πρεμιέρα στο Παιδικό Θέατρο της Μόσχας, το 1936. Οι απείθαρχοι ήρωες, κατά περίεργο τρόπο, ήταν πάντα αγαπητοί από τα παιδιά, στα παραμύθια όπου παρουσιάζονταν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πέτρο σ΄ αυτό το ρωσικό παραμύθι. Η μουσική γράφτηκε από τον Προκόφιεφ για να συνοδεύει όχι το τραγούδι, αλλά την αφήγηση. Μάλιστα, το έργο αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μίμησης των χαρακτήρων του έργου από τα όργανα της ορχήστρας: το φλάουτο κάνει το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, τα έγχορδα το μικρό Πέτρο. Το ηθικό δίδαγμα; «Δεν γίνεσαι ήρωας χωρίς να εκτεθείς σε κινδύνους».
Ο Δημήτρης Χορν, στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή (Μέγαρο Μουσικής 1993) διαβάζει το παραμύθι “Ο Πέτρος και ο λύκος” του Σεργκέι Προκόφιεφ. Είναι ένα μουσικό παραμύθι με το οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται με τα μουσικά όργανα (και τους ήχους) μιας συμφωνικής ορχήστρας μέσα από τις περιπέτειες του μικρού Πέτρου και των ζώων που συναντάει.
Dancing cards
Ακούγοντας το μουσικό παραμύθι κατασκευάσαμε dancing cards με διάφορα πουλιά και γράψαμε αφιερώσεις στα αγαπημένα μας πρόσωπα!