Graffiti για το δαsos!

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας, συμμετέχουμε στην υλοποίηση του Έργου «Μαζί για το ΔάSOS» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαζί για το ΔάSOS» #mazigiatodaSOS οι μαθητές της Ε και Στ τάξης με τη δασκάλα τους κα. Καραγκούνη Αικατερίνη διάβασαν το βιβλίο “Το δίχτυ της ζωής – Ιστορίες Βιοποικιλότητας” της Ελένης Σβορώνου.

Τι είναι βιοποικιλότητα; Είναι τα ζώα, τα φυτά ή και το σπίτι τους μαζί, δηλαδή ολόκληρη η φύση; Ο άνθρωπος είναι μέρος της βιοποικιλό­τητας; Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η λέξη; Παλιά δεν υπήρχε.
   Ακούμε συνέχεια πως πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Κι όμως, οι αγαπημένοι μας δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, αλλά η ζωή συνεχίστηκε στον πλανήτη. Χάρη σ’ αυτή την εξαφάνιση, μάλιστα, βρήκε χώρο και το είδος μας να αναπτυχθεί!
   Γιατί να σώσουμε τα είδη που εξαφανίζονται; Και ποια απ’ όλα να σώσουμε; Καλά οι αρκούδες και οι φώκιες, που όλοι μας αγαπάμε… Αλλά τα κουνούπια; Κι αυτά αξίζουν μια θέση ανάμεσά μας; Οι ιοί; Αυτοί οι απαίσιοι μικροοργανισμοί που μας επιτέθηκαν τόσο άσχημα τελευταία, κι αυτοί πρέπει να προστατευτούν;

Ένα παιδί, που ξέρει πολύ καλά τη σημασία της τροφικής αλυσίδας και βαριέται ν’ ακούει τα ίδια και τα ίδια, συζητά με τον πατέρα του.
   Στη συζήτησή τους εμφανίζονται ο δεινόσαυρος, το κουνούπι, οι ιοί και πολλά ζώα, φυτά, οικοσυστήματα και το θαυμαστό πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τον άνθρωπο.
   Στο βάθος… η τεράστια απειλή που συνιστά για τον πλανήτη μας η απώλεια της βιοποικιλότητας και μια πολύτιμη σχέση που πρέπει να φροντίσουμε: η σχέση ανάμεσα στη φύση και την υγεία μας. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στη συνέχεια, μετά από τη συζήτηση και την επεξεργασία του βιβλίου, οι μαθητές μέσω της ομαδοσυνεργατικής τεχνικής graffiti, με μαρκαδόρους πίνακα πάνω στον πίνακα της τάξης αποτύπωσαν εικόνες, χρώματα, συνθήματα και μηνύματα σχετικά με την προστασία της ζωής του δάσους και τη σημασία μιας υγιούς τροφικής αλυσίδας.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More