Η ποίηση είναι οδός αυθεντικότητας, από την Γαλάτεια Ι. Βέρρα

από Love Teaching by Archodoula
9 λεπτά ανάγνωσης

21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Στόχος της καθιέρωσής της είναι «να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση». Σύμφωνα με τον σημαντικό Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».

Οδυσσέας Ελύτης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η αγαπημένη συνάδελφος, φίλη, εκπαιδευτικός και ποιήτρια Γαλάτεια Ι. Βέρρα μοιράζεται τις σκέψεις και τις εμπειρίες της γύρω από την τέχνη της ποίησης.

Ο μεστός λόγος της μαρτυρά την πνευματική της πορεία στο μονοπάτι της ζωής και της ιστορίας…. Καταφέρνει να κάνει αυτό που ακριβώς παραπάνω αναφέρει ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, δηλαδή να εκφράζει το ωραίο, το ηθικό διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους. Ο λόγος στη Γαλάτεια λοιπόν!

Τη συνέντευξη την επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Ελένη Δ. Χιόνη στο kefaloniapress.gr .

1. Πώς θα περιέγραφες τη σημασία της ποίησης στη σύγχρονη κοινωνία;

Φρονώ πως είναι ζωτική. Και τούτο διότι η ποίηση στον σύγχρονο κόσμο αποτελεί οξυγόνο, βαθιά παραμυθία, κραταιά υπόσταση, πηγή φωτός, βακτήρια αταλάντευτη, ισχύς ασάλευτη σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα δισταγμών.

2. Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιρροή σου στη δημιουργία του ποιητικού σου έργου;

Εντός μου επικρατεί μία ιδιαίτερη ευαισθησία η οποία ενεργοποιεί τον εσωτερικό μου οφθαλμό. Έτσι παρατηρώ σεπτά τον βίο των απλών ανθρώπων, το βασίλειο των παιδιών, την άμετρη τρυφερότητα των ηλικιωμένων. Μα και ο κόσμος των μύχιων αισθημάτων αποτελεί πάντοτε αφορμή δημιουργίας.

3. Πώς η ποίηση σου έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου;

Νιώθω πως ωριμάζω συγγραφικά και ανθρώπινα. Οι λέξεις μου χάριτι Θεού αποκτούν συν τω χρόνω βάθος και παρρησία. Νόημα και ποιότητα. Τόλμη και σεβασμό. Θάρρος και αποφασιστικότητα.

4. Πώς αντιμετωπίζεις την πρόκληση της εκφράσεως συναισθημάτων μέσω της ποίησης;

Η ποίηση ενθαρρύνει τον εξομολογητικό χαρακτήρα. Ανοίγει παράθυρα δροσερής έκφρασης. Αποφορτίζει συγκινησιακά. Ακόμα προφυλάσσει από ενέδρες καταστάσεων και προσώπων. Επιστεγάζει βέβαιες εκδοχές αληθούς βίου.

5. Πώς πιστεύεις ότι η ποίηση μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία και την πολιτική;

Η ποίηση δεν φανερώνει κάτι κίβδηλο. Δεν υπόσχεται χωρίς αντίκρισμα. Μιλά άφοβα στο σήμερα και στο αύριο. Οι ιδέες της απηχούν παλμό ωραιότητας. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί έχει αμεσότητα και ευγένεια. Προσκαλεί λεπτά. Είναι ανοιχτή στην καλή προαίρεση και στην δεκτικοτητα των προσώπων.

6. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ποιήτρια;

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Επί παραδείγματι ο βηματισμός σε ένα άδηλο παρόν. Η αρετή και η διαφύλαξη της μέσα από τον λόγο. Το ατρόμητο μίας προσωπικής θέασης και τοποθέτησης. Η κατάθεση της ποιότητας του εσώτερου εαυτού χωρίς κλυδωνισμούς. Η μετάγγιση αξιών και ιδανικών σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

7. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις μέσω της ποίησης σου στο κοινό;

Επιθυμώ να ελκύσω το κοινό προς την ποίηση και να καταδείξω την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης. Πράγματι, είναι οδός αυθεντικότητας με τρόπο καταληπτό και δωρικό. Προβάλλει αφαιρετικά. Προικίζει πλούσια.

Παρουσίαση βιβλίου της ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΒΕΡΡΑ στην ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 2022

8. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις μέσω της ποίησης σου στο κοινό;

Η έλλειψη του δικαίου και η ευρύτερη και επικρατούσα ανισότητα δύναται να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Και αυτό είναι η ποίηση. Διότι η στιχουργική ατραπός μιλά στο κέντρο της ψυχής. Κινείται στοχευμένα και με διακριτή συνέπεια. Ορθώνει και προτάσσει το στέρνο στο ενάντιο καιρών επιδεικτικής ασάφειας.

9. Πώς η ποίηση σου αντιμετωπίζει θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η ανισότητα;

Προσωπικά θα ήθελα η ποίηση μου να ταξιδέψει τον αναγνώστη. Να γιατρέψει τις πληγές. Να διανοίξει πάμφωτους ορίζοντες. Να κρατήσει σημαίνουσα συντροφιά. Να ισορροπήσει το βαθύτερο είναι. Να θρέψει ουσιαστικά τον πνευματικό οργανισμό.


10. Ποια είναι η σημαντικότερη επίδραση που ελπίζεις να έχει η ποίηση σου στον αναγνώστη;

Το να είναι κανείς ποιητής σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε είναι άθλος. Μάλιστα, επιπροσθέτως θα το χαρακτήριζα σχοινοβασία. Τόσο λεπτή εργασία… Ακόμη ηρωισμός. Αδούλωτο φρόνημα. Πρωταθλητισμός! Στην ένοχη σιωπή της πραγματικότητας κραυγή!

Ας προβληματιστούμε διαβάζοντας ένα σύγχρονο, επίκαιρο, πλούσιο σε νοήματα ποίημα της Γαλάτειας…

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ

Ο κύβος ερρίφθη διατείνονται οι πολλοί.
Μάλιστα τρέχουν να πανηγυρίσουν τα μολυβί νεφελώματα.
Βιάζονται να αποθεώσουν το στρεβλό.
Ανυπομονούν για την στέψη του τραγικού.
Όλα θυμίζουν φανερά άηχους εναγκαλισμούς στο κενό.
Πύρρειος νίκη…

Γαλάτεια Ι. Βέρρα

Σας αφήνω να χαλαρώσετε ακούγοντας το τραγούδι “Κρύψε”, ένα από τα μελοποιημένα ποιήματά της, μέσα από την εκφραστική φωνή της πολυτάλαντης Γαλάτειας!

Γαλάτεια Ι. Βέρρα Στίχοι – ερμηνεία Γαλάτεια Ι. Βέρρα Συνθέτης Dritan Hasbiu Συντελεστές Πιάνο: Elena Fedko Τσέλο: Nikolai Komissarov Φλάουτο: Αλεξάνδρα Κοσμά

Ποια είναι η Γαλάτεια Βέρρα

Η Γαλάτεια Ι. Βέρρα γεννήθηκε στην Πάτρα. Απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. Εργάζεται ως μουσικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Κεφαλονιάς. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Έχει εκδώσει 7 βιβλία. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας καθώς και μέλος της Εταιρείας Κεφαλλήνων Λογοτεχνών. Γράφει ποιήματα, στίχους, παίζει πιάνο, τραγουδάει. Το βιβλίο “στις συνοικίες του απείρου” είναι η έβδομη ποιητική της συλλογή. Η Γαλάτεια Ι. Βέρρα, είναι ένα πολυτάλαντο άτομο, μια δασκάλα που θα ήθελε το κάθε παιδί να έχει. Ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά.

Σχετικά άρθρα:

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?