Παιχνίδια στην αυλή μας!

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Με αφορμή την ενότητα 22 της γλώσσας της Β δημοτικού “Πώς γίνεται; Πώς παίζεται;” και στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο του σχολείου μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο που υλοποιούμε φέτος παίξαμε παραδοσιακά παιχνίδια οργανώνοντας μία μέρα παιχνιδιού στην αυλή του σχολείου μας!

Στην αρχή, οι μαθητές προθερμάνθηκαν κάνοντας τις ανοιξιάτικες μυρωδιές που ταξιδεύουν στο φύσημα του αέρα.

Στόχος των παιχνιδιών είναι οι μαθητές να αποκτήσουν ευκινησία, ταχύτητα, ακρίβεια, δύναμη και συντονισμό στις κινήσεις τους.

Παραδοσιακό παιχνιδάκι “Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό”

Στη συνέχεια, περάσαμε στην κύρια φάση. Οι μαθητές αρχικά έπαιξαν το παραδοσιακό παιχνιδάκι “Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό”.

Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και τραγουδούν το παρακάτω τραγουδάκι:

«Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό έχασα την μάνα μου και πάω να την βρω.

Παπούτσια δεν μου πήρε να πάω στο σχολειό

και αν δεν μου τα πάρει θα ψάξω να την βρω.»

Ένα παιδί, “η μάνα”, κρατάει ένα μπαλάκι- “παπούτσι” και κατά τη διάρκεια του τραγουδιού περπατάει γύρω από τον κύκλο. Κρυφά , χωρίς να την πάρουν είδηση, αφήνει το “παπούτσι” πίσω από την πλάτη ενός παιδιού και συνεχίζει τον γύρο της σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μόλις τελειώσει το τραγουδάκι, το παιδί που βρίσκει το “παπούτσι” σηκώνεται και προσπαθεί να πιάσει τη “μάνα”. Η “μάνα” προλαβαίνει και κάθεται στην άδεια θέση του κύκλου. Το παιδί που κρατάει το “παπούτσι” στο χέρι γίνεται “μάνα” και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Τέλος, τα παιδιά χαλαρώνουν κάνοντας τα χαλασμένα παπούτσια που δεν τα φοράει κανείς.

Παραδοσιακό παιχνιδάκι: Η μικρή Ελένη

Ελληνικό Τραγούδι

Το δεύτερο παιχνίδι που έπαιξαν οι μαθητές είναι προτεινόμενο από το σχολικό βιβλίο της γλώσσας Β δημοτικού και είναι το αγαπημένο όλων μας κατά την παιδική μας ηλικία “η μικρή Ελένη“, παιδικό παραδοσιακό τραγούδι – παιχνίδι.

Τα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο και στο κέντρο του κύκλου κάθεται ένα παιδί που παίρνει εκείνη τη στιγμή το όνομα της μικρής Ελένης που προσποιείται ότι κλαίει. Τα υπόλοιπα παιδιά γυρνούν γύρω γύρω τραγουδώντας: “Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της. Σήκω απάνω τα μάτια κλείσε τον ήλιο κοίτα κι αποχαιρέτισε!

Μόλις τελειώσει το τραγούδι, η μικρή Ελένη σηκώνεται όρθια με κλειστά μάτια, υψώνει το κεφάλι κατά τον ήλιο κι έπειτα, ψηλαφιστά, πλησιάζει ένα από τα παιδιά του κύκλου, διαλέγει ένα στην τύχη και προσπαθεί να το αναγνωρίσει. Το παιδί που διάλεξε η μικρή Ελένη παίρνει τη θέση της στο κέντρο του κύκλου και το παιχνίδι ξαναρχίζει.

Περάσαμε υπέροχα!

Θα συνεχίσουμε να παίζουμε αυτά αλλά και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια στα διαλείμματά μας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?