Μοντέλο RtI «Ανταπόκριση στη διδασκαλία και την παρέμβαση»

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Το πολυεπίπεδο μοντέλο διδασκαλίας RtI «ανταπόκριση στη διδασκαλία και την παρέμβαση» είναι ένα εναλλακτικό πολλά υποσχόμενα μοντέλο για την ταυτοποίηση και την υποστήριξη των μαθητών που αντιμετωπίζουν ή βρίσκονται σε επικινδυνότητα Μαθησιακών Δυσκολιών, με εισηγητή του τον Fuchs (1995). Εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια στην Αμερική. 

Στο 1ο επίπεδο(Tier Ι), η διδασκαλία αναφέρεται σε όλους τους μαθητές και εφαρμόζεται στην τάξη που αντιστοιχεί στην τυπική εκπαίδευση (γενική τάξη). Προϋπόθεση είναι μία ποιοτική και αποτελεσματική διδασκαλία που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των μαθητών  και υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές παρεμβάσεις πρώιμου χαρακτήρα που στοχεύουν στην μείωση ή εξάλειψη των δυσκολιών που πιθανόν να αντιμετωπίζουν ορισμένοι μαθητές. 

Στο 2ο επίπεδο(Tier ΙΙ), οι μαθητές που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης στη γενική τάξη επιλέγονται για παρέμβαση 2ου επιπέδου. Η υποστηρικτική διδασκαλία αναφέρεται σε μικρές ομάδες μαθητών (3-8 μαθητές) και γίνεται εκτός της κανονικής τάξης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. 

Στο 3ο επίπεδο(Tier ΙΙΙ), μετακινούνται οι μαθητές που δεν επωφελούνται από το 2ο επίπεδο και χρειάζονται εντατικότερη παρέμβαση. Γίνεται εξατομικευμένη διδασκαλία με συνδυασμό κατάλληλων διδακτικών παρεμβάσεων. 

Ας ελπίσουμε ότι και στη χώρα μας θα εφαρμοστεί μελλοντικά κάτι αντίστοιχο καθώς είναι ουσιαστικός ο έγκαιρος εντοπισμός των μαθησιακών δυσκολιών από την προσχολική κιόλας ηλικία αφού οδηγεί στη μείωση των παγιωμένων δυσκολιών που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν στη μέση σχολική ηλικία.

Τέλος, δε θα πρέπει να λησμονούνται κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης όπως η συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, η εμπλοκή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου (γονείς, συμμαθητές) μέσω συμβουλευτικής, ενημέρωσης και γενικότερης ευαισθητοποίησης. 

Επιμέλεια άρθρου:

Γεωργίου Αρχοντούλα

Εκπαιδευτικός & Ειδική Παιδαγωγός

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τo video με τίτλο Implementing Response to Intervention-Boulevard Elementary School, Gloversville, NY όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα ανταπόκρισης στην παρέμβαση.

RTIActionNetwork

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?