Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ρωμαϊκό στάδιο Πατρών

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος ” Πάτρα, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία” σε συνεργασία με το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων ΔΙ.ΠΕ. Αχαΐας και του πρώτου κύκλου εργαστηρίων δεξιοτήτων στα οποία ασχολούμαστε με τη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον: Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά” με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ψηλαφώντας την ιστορία της Πάτρας“ εκπονήθηκε το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Αναζητώντας τη λάμψη της ρωμαϊκής Πάτρας».

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 και με τους μαθητές των υπόλοιπων τμημάτων της Στ τάξης πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του ρωμαϊκού σταδίου της Πάτρας, για να γνωρίσουμε από κοντά όσα αναφέραμε στο εργαστήριο δεξιοτήτων.

Καθώς κατεβαίναμε από την εκκλησία του Παντοκράτορα Πατρών στο δρόμο μας κάναμε μία ολιγόλεπτη στάση για να δούμε το ρωμαϊκό ωδείο Πατρών, στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης και είναι κλειστό για το κοινό.

Έπειτα, συνεχίσαμε την πορεία μας, κατεβήκαμε τις σκάλες οδού Γεροκωστοπούλου , στρίψαμε αριστερά και σε λίγα μέτρα φθάσαμε στο ρωμαϊκό στάδιο!

Μακέτα του ρωμαϊκού σταδίου

Το μήκος του είναι 200 μέτρα περίπου και το πλάτος του 90 μέτρα. Στο μεγάλο του άξονα η μία στενή πλευρά του βρίσκεται κάτω από τον ναό της Παντάνασσας και η άλλη μεταξύ των οδών Γεροκωστοπούλου και Ερισσού.

Από τις δύο μακριές πλευρές η μία βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας Αγίου Γεωργίου και η άλλη μεταξύ των οδών Αλ. Υψηλάντη και Καραϊσκάκη.

Ορθογώνιοι χώροι σταδίου

Από τα ανασκαφικά δεδομένα φαίνεται ότι το Στάδιο είναι προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού προς την πόλη της Πάτρας και άρχισε να κτίζεται το 86 μ.Χ., όταν η πόλη γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας σε αυτήν από τον Αύγουστο το 14 π.Χ.

Ο Παυσανίας δεν αναφέρει ούτε στάδιο ούτε αμφιθέατρο, αλλά θέατρο κοντά στο Ωδείο.

Από το γεγονός αυτό είναι προφανές ότι σαν θέατρο χρησιμοποιείτο το Στάδιο, καθώς πρόκειται για θεατροειδή κατασκευή, ενώ είναι γνωστό ότι την ρωμαϊκή περίοδο τα στάδια αποκαλούνταν και θέατρα. Το στάδιο έχει επίμηκες σχήμα και διαθέτει δυο πέταλα ή σφενδόνες. Οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 200 μ. μήκος και 90 μ. πλάτος. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί η μία από τις εισόδους στο βόρειο πέταλο και μια άλλη μνημειώδης στη δυτική μακρά πλευρά. Στην ανατολική μακρά πλευρά σώζονται τουλάχιστον δυο διαζώματα και κάτω από αυτά οι υπόγειοι διάδρομοι για την εξυπηρέτηση των αθλουμένων και των δρωμένων. Οι τοίχοι που είναι κτισμένοι κατά το opus reticulatum, φέρουν σε πολλά τμήματά τους διαμπερείς ρηγματώσεις που προέρχονται από σεισμούς.

Σήμερα έχει έλθει στο φως η ανατολική μακριά πλευρά, στην οποία υπάρχουν δύο διαζώματα. Κάτω από τα εδώλια υπάρχουν υπόγειοι διάδρομοι για την εξυπηρέτηση των ηθοποιών και των αθλητών και αναμένεται με την πρόοδο των εργασιών να αποκαλυφθεί ολόκληρο το μνημείο.

Περάσαμε όμορφα μαθαίνοντας την ιστορία της πόλης μας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?