Η θετική επίδραση της εκμάθησης μουσικών οργάνων στην επίτευξη ακαδημαϊκών στόχων

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Τα ευρήματα της μελέτης που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2017 από τη Δρ. Susan Hallam, Καθηγήτρια των Επιστημών Αγωγής και της Μουσικής Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Kevin Rogers του Hampshire Music Service δείχνουν ότι οι νέοι που παίζουν ένα μουσικό όργανο απολαμβάνουν μεγαλύτερη πρόοδο και καλύτερα ακαδημαϊκά αποτελέσματα από όσους δεν ασχολούνται με την εκμάθησή του, με μεγαλύτερο αντίκτυπο για όσους παίζουν κάποιο μουσικό όργανο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη βασίστηκε σε υπάρχοντα στοιχεία από τρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία και συνέκρινε την επίδοση 608 νέων στην ηλικία των 11 και 16 ετών.

Από αυτούς, 493 μαθητές (81%) δεν έμαθαν να παίζουν ένα μουσικό όργανο ή δεν είχαν φωνητική διδασκαλία στο σχολείο, ενώ 115 μαθητές (19%) πληρούσαν τις παραπάνω συνθήκες. Από εκείνους που έμαθαν να παίζουν ένα μουσικό όργανο, 55 είχαν αρχίσει εδώ και τρία χρόνια την εκμάθηση και 60 είχαν αρχίσει εδώ και τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τις βαθμολογίες των μαθητών στα μαθηματικά και τις αγγλικές εξετάσεις που έγιναν στην ηλικία των 11 ετών, καθώς και στοιχεία σχετικά με το αν έπαιζαν ένα μουσικό όργανο και αν ναι, πόσο καιρό έπαιζαν. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα του GCSE (Γενικό Πιστοποιητικό Σχολικής Εκπαίδευσης, μια εθνική εξέταση που γίνεται στην ηλικία των 16 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο), για να αξιολογήσουν την επίδοση κάθε σπουδαστή.

Η μελέτη δείχνει ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει την απόδοση στις εθνικές εξετάσεις και ότι ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος όσο περισσότερο ένας νέος άνθρωπος παίζει ένα μουσικό όργανο

Επιμέλεια-μετάφραση άρθρου: Αρχοντούλα Γ.

Βιβλιογραφία:
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-music-education/article/div-classtitlethe-impact-of-instrumental-music-learning-on-attainment-at-age-16-a-pilot-studydiv/F439F0A77A79858988B66C172FF5CC72/core-reader

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?