Το κύτταρο

από Love Teaching by Archodoula
15 λεπτά ανάγνωσης

Το κύτταρο – Η βασική μονάδα της ζωής

Η μικρότερη μονάδα ζωής είναι το κύτταρο. Τα κύτταρα είναι μικροσκοπικά «εργοστάσια» που λειτουργούν με απίστευτη ακρίβεια. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα.

Θρανία

Με σχηματικές απεικονίσεις, φωτογραφίες μικροσκοπίου, σύντομα κείμενα και αφήγηση, παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ευκαρυωτικών κυττάρων και οι διαφορές που εμφανίζουν στους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς. Πατήστε εδώ .

Επιπλέον γνώση για όποιον θέλει…

Human Nature

Ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, που ποικίλλουν πολύ, σε κάθε κύτταρο μπορούμε να διακρίνουμε τρία κύρια μέρη: την κυτταρική μεμβράνη, το κυτταρόπλασμα και τον πυρήνα.

Στα φυτικά μόνο κύτταρα παρατηρούμε επίσης το κυτταρικό τοίχωμα, τα χυμοτόπια και τους χλωροπλάστες.

Το ζωικό κύτταρο

Scatterbrain Art

Διερευνητική δραστηριότητα δημιουργίας ενός ζωικού κυττάρου. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξοικείωση του χρήστη με τα κύρια οργανίδια που περιλαμβάνει ένα ζωικό κύτταρο. Πιο συγκεκριμένα, το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να προβάλει τις τρισδιάστατες οπτικοποιήσεις επιμέρους οργανιδίων φυτικών και ζωικών κυττάρων, να μελετήσει τη μορφολογία τους, περιστρέφοντάς τα, και να πληροφορηθεί τη λειτουργία τους. Στη συνέχεια, επιλέγοντας τα απαραίτητα κυτταρικά οργανίδια, ο χρήστης μπορεί να κατασκευάσει το ζωικό κύτταρο σε τρισδιάστατη μορφή.

Το φυτικό κύτταρο 

ThinktankPlanetarium

Διερευνητική δραστηριότητα δημιουργίας ενός φυτικού κυττάρου. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξοικείωση του χρήστη με τα κύρια οργανίδια που περιλαμβάνει ένα φυτικό κύτταρο. Πιο συγκεκριμένα, το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να προβάλει τις τρισδιάστατες οπτικοποιήσεις επιμέρους οργανιδίων φυτικών και ζωικών κυττάρων, να μελετήσει τη μορφολογία τους, περιστρέφοντάς τα, και να πληροφορηθεί τη λειτουργία τους. Στη συνέχεια, επιλέγοντας τα απαραίτητα κυτταρικά οργανίδια, ο χρήστης μπορεί να κατασκευάσει το φυτικό κύτταρο σε τρισδιάστατη μορφή.

Χρωματίζοντας τα μέρη του φυτικού κυττάρου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα που αφορά στη διάκριση των δομικών χαρακτηριστικών του φυτικού κυττάρου. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξοικείωση των μαθητών με τη μορφή και τη θέση ορισμένων υποκυτταρικών οργανιδίων και άλλων δομών (μιτοχόνδρια, χλωροπλάστες, χυμοτόπιο, ενδοπλασματικό δίκτυο, σύμπλεγμα Golgi, πυρήνας, κυτταρόπλασμα, κυτταρικό τοίχωμα). Πιο αναλυτικά, το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να παρατηρήσουν τη σχηματική απεικόνιση ενός φυτικού κυττάρου και, στη συνέχεια, να χρωματίσουν κατάλληλα τα επιμέρους δομικά χαρακτηριστικά του, επιλέγοντας τις αποχρώσεις που υποδεικνύονται.

Παρατήρηση κυττάρων στο μικροσκόπιο

Δραστηριότητα παρατήρησης κυττάρων στο μικροσκόπιο (κυττάρων αμπέλου, ρίζας κρεμμυδιού, βρύου και νευρικού ιστού γάτας). Το μαθησιακό αντικείμενο στοχεύει στην ανάδειξη μορφολογικών διαφορών ανάμεσα σε κύτταρα διαφορετικών ιστών του ίδιου οργανισμού και οργανισμών διαφορετικού είδους.

Διαδραστική εφαρμογή κυττάρων

Μονοκύτταροι και πολυκύτταροι οργανισμοί

Όταν ο οργανισμός αποτελείται από ένα μόνο κύτταρο, ονομάζεται μονοκύτταρος. Στους μονοκύτταρους οργανισμούς όμως το ένα μοναδικό κύτταρο πρέπει να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Η αμοιβάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ζει στα στάσιμα νερά και κινείται απλώνοντας το κυτταρόπλασμά της προς διάφορες κατευθύνσεις. Έτσι, δεν έχει ποτέ σταθερό σχήμα. Οι μονοκύτταροι οργανισμοί, ωστόσο, είναι «σύνθετοι», αν συγκριθούν με τα βακτήρια, τα οποία έχουν ακόμη πιο απλή οργάνωση και μικρότερο μέγεθος. Για να καταλάβεις πόσο μικροσκοπικά είναι τα βακτήρια, σκέψου ότι σε ένα κουταλάκι θα χωρούσαν 100 δισεκατομμύρια από αυτά! Κάποιοι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, πολλοί άλλοι όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την παρασκευή εμβολίων αλλά και τροφίμων. Το γιαούρτι και το κρασί παράγονται χάρη στη ζύμωση που προκαλείται από μικροοργανισμούς.

Παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των μονοκύτταρων και πολυκύτταρων οργανισμών και των ιών με την αξιοποίηση φωτογραφιών, εικόνων μικροσκοπίου και ήχου

Όταν ο οργανισμός αποτελείται από πληθώρα κυττάρων, πολυκύτταρος. Στους πολυκύτταρους οργανισμούς τα κύτταρα συνεργάζονται και εξειδικεύονται, καθώς κάθε ομάδα κυττάρων επιτελεί ξεχωριστές λειτουργίες. Το σώμα του ανθρώπου αποτελείται από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα.

Ανατομία των κυττάρων από τους μαθητές

Το DNA

Μέσα στον πυρήνα καθενός από τα κύτταρά μας υπάρχει μία χημική ένωση που είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή και έχει πολύ δύσκολο όνομα: το δεσοξυριβο-νουκλεϊνικό οξύ! Πιο απλά το DNA, που μπορούμε να το φανταστούμε σαν μια σπειροειδή ανεμόσκαλα. Το DNA είναι ίδιο σε όλα τα κύτταρα ενός ζωντανού οργανισμού. Εδώ «φυλάσσονται» οι γενετικές πληροφορίες, με τη μορφή ενός κώδικα πολύτιμου για την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του είδους.

Πώς αντιγράφεται το DNA? Και βασικά.. Τι είναι το DNA?

Human Nature

Εκπαιδευτικό βίντεο της σειράς «Επιστήμη για παιδιά»

Εκπαιδευτικό βίντεο της σειράς «Επιστήμη για παιδιά», η οποία έχει ως βασική επιδίωξη να ενημερώσει τα παιδιά για θέματα Βιολογίας, για τα οποία ακούν και διαβάζουν καθημερινά. Στόχος του παρόντος επεισοδίου είναι οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με το DNA.

Ταξίδι μέσα στο κύτταρο

Discovery Institute

Παρουσίαση μαθήματος

Παιχνίδια για τα κύτταρα!

by Zoidaglazd
by Paristsanoulas
by Impschool
by Kxristina
by Impschool

Και για το τέλος “Εκατομμυριούχος”!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?