Αιολική γη του Ηλία Βενέζη

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Η Αιολική γη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, έργο του Ηλία Βενέζη. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου 1943 από τις εκδόσεις «Άλφα», με την καλλιτεχνική εκδοτική επιμέλεια του Γιάννη Σκαζίκη, σε 3.500 κοινά αντίτυπα και 400 πολυτελείας. Η συγγραφή του όμως είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα γύρω στο 1938.

Georgia Kokkinaki

Γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο σε αυτό του το μυθιστόρημα ο Βενέζης αναφέρεται με νοσταλγία στις παιδικές του αναμνήσεις στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μ. Ασίας. Ο συγγραφέας γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων σε αυτήν την περιοχή, έως το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε ο ίδιος και η οικογένειά του έπεσαν θύματα του διωγμού. Σε αυτό το έργο, ο Βενέζης μας παρουσιάζει έναν κόσμο αιθέριο, αγγελικό και αγνό στα Κιμιντένια βουνά της Μικράς Ασίας.

Ακούμε το κείμενο του σχολικού βιβλίου

Πρόκειται για το ομώνυμο μάθημα της Γλώσσας για την Στ’ Δημοτικού, έτσι όπως το διαβάζουν οι ηθοποιοί: Λιάντος Γιώργος, Παπαδοπούλου Τζίνη και ο ποιητής Βαρβέρης Γιάννης. Το απόσπασμα υπάρχει σε CD που δημιούργησε και μοίρασε στα σχολεία, το Υπουργείο Πολιτισμού.

Χρήστος Αλταντζής

Διαδραστική εφαρμογή

Σουδίας Γιάννης

Ας μάθουμε για τη Μικρασιατική καταστροφή

Βίντεο με ντοκουμέντα

newstimee

Συνέντευξη από μία γιαγιά που ζούσε εκείνη την εποχή

Παραγωγή λόγου

Γραμματική: Χρονικοί και τοπικοί προσδιορισμοί

Ας κάνουμε μία επανάληψη στους προσδιορισμούς!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?