Στον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τη θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – EY ZHN με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ευαισθητοποίηση, Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών και Ενδυνάμωση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στις Σχολικές Κοινότητες“.
Το εργαστήριο δεξιοτήτων υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα «εγώ & εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί», ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κοινωνικών & προσωπικών δεξιοτήτων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών σε μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, στο οποίο έχω επιμορφωθεί σχετικά, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής
της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας “Κ α λ λ ί π ο λ ι ς” και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας.
Στο 1ο εργαστήριο με τίτλο “Είμαστε μία δυνατή ομάδα!” ασχοληθήκαμε με τη διαμόρφωση ομάδας.
Αρχικά το κάθε παιδί σκέφτηκε ατομικά, μια καλή στιγμή που του ήρθε στο μυαλό από μια καλή συνεργασία που είχε στη ζωή του. Μία συνεργασία που εκείνη την στιγμή ένιωσε ότι πραγματικά ανήκει σε μια ομάδα (κάποια πολιτιστική, αθλητική ομάδα κ.α.). Στη συνέχεια, οι μαθητές αποτύπωσαν σ’ ένα χαρτί αυτή τη συνεργασία.
Ας δούμε μερικές όμορφες συνεργασίες των μαθητών
Έπειτα, οι μαθητές εργάστηκαν σε δυάδες όπου κάθε μέλος μοιράστηκε τη ζωγραφιά του εξηγώντας γιατί
θυμάται την συγκεκριμένη συνεργασία ή ομάδα, στην οποία άνηκε. Κατόπιν, δημιουργήθηκαν τετράδες, στις οποίες
κάθε δυάδα παρουσίασε τις ζωγραφιές και ότι μοιράστηκαν.
Οι ομάδες των τεσσάρων μαθητών (τετράδες) κατέγραψαν τι χρειαζόμαστε προκειμένου να νιώθουμε καλά σε μια συνεργασία και έφτιαξαν μια κοινή αφίσα. Τέλος, έδωσαν ένα παρατσούκλι στην ομάδα τους.
Οι ομάδες παρουσίασαν στο σύνολο της τάξης
- το όνομα της ομάδας τους και γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο παρατσούκλι
- τα μέλη της ομάδας της
- τη ζωγραφιά της
- τα στοιχεία που κάνουν μια συνεργασία να είναι καλή.
Μπορείτε να δείτε και το συμβόλαιο της τάξης που έφτιαξαν οι μαθητές στην αρχή της χρονιάς:
Τι επιτεύχθηκε…
Στους μαθητές κατά την υλοποίηση του εργαστηρίου δόθηκε σημασία στη διαμόρφωση της ατομικής θέσης πριν περάσουμε στον διάλογο, δίνοντας χρόνο για να ανασύρουν εμπειρίες από τη μνήμη τους. Επίσης, η αξιοποίηση της προσωπικής εμπειρίας είναι σημαντική και αυξάνει το κίνητρο συμμετοχής των μαθητών στις δραστηριότητες.
Κατά τη δημιουργία ομάδων σε δυάδες και τετράδες οι μαθητές συνδέθηκαν με τους συμμαθητές τους, βρίσκοντας ο κάθε μαθητής χώρο να εκφραστεί διασφαλίζοντας καλό κλίμα, έχοντας ως βασική αρχή ότι όλες οι φωνές είναι καλό να ακούγονται. Διεκπεραιώνοντας ένα συγκεκριμένο έργο, όπως η δημιουργία αφίσας οι μαθητές ενεργοποίησαν τη μάθηση, τη συνεργασία και το ανήκειν σε ομάδα. Το παρατσούκλι προκάλεσε στους μαθητές χαλάρωση και γέλιο.
Η παρουσίαση του έργου στην ολομέλεια αναδεικνύει τη χρησιμότητα –συμβολή της μικρής ομάδας στην μεγάλη, συγκροτώντας ακόμα περισσότερο την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της ομάδας.