Μαθαίνουμε για τους φυσικούς κινδύνους

από Love Teaching by Archodoula
16 λεπτά ανάγνωσης

Στον τρίτο κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Α-Β τάξης στο τριθέσιο σχολείο μας, θα ασχοληθούμε με τη θεματική ενότητα Φροντίζω το περιβάλλον με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Σεισμός…Ψυχραιμία!

Το εργαστήριο δεξιοτήτων έχει στόχο την έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών/τριών σε θέματα φυσικών κινδύνων και καταστροφών και συγκεκριμένα για τον σεισμό μέσα από τη βιωματική και πρακτική εξάσκησή τους, ώστε να γνωρίζουν τα φυσικά φαινόμενα και να είναι προετοιμασμένοι για να τα διαχειριστούν.

Στο 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Μαθαίνουμε για τους φυσικούς κινδύνους» οι στόχοι είναι :

  1. να γνωρίσουν το ηλιακό μας σύστημα και τον πλανήτη Γη
  2. να γνωρίσουν την έννοια του φυσικού κινδύνου
  3. να εκφράσουν την άποψή τους για το ποιοι είναι οι φυσικοί κίνδυνοι
  4. να γνωρίσουν ότι ο σεισμός είναι ένας φυσικός κίνδυνος
  5. να γνωρίσουν τις φυσικές καταστροφές

Αρχικά, για να γνωρίσουμε το μέρος όπου ζούμε! Ποια είναι η Γη;

Η Γη είναι ο τρίτος πιο κοντινός Πλανήτης στον Ήλιο, ο πιο πυκνός και ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους γήινους πλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες με στερεό φλοιό (Άρης, Αφροδίτη, Ερμής). Είναι το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή.

Εκπαιδευτικό βίντεο για το ηλιακό σύστημα / Διάστημα

Το κόκκινο picou picou ταξιδεύει στο διάστημα και μαζί του ανακαλύπτουμε το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες. Τι άλλο θα συναντήσει το picou picou στο διαστημικό του ταξίδι;

picou picou

Το ταξίδι στο διάστημα, πιο σωστά στο ηλιακό μας σύστημα, ήταν και είναι πάντα επιθυμία των ανθρώπων που κοιτώντας από τη γη τον ουράνιο θόλο, θαυμάζοντας τον έναστρο ουρανό, κάνουν σχέδια να το κατακτήσουν.

Γι αυτό κι εμείς σ’ αυτό το βίντεο ξεκινάμε ένα ταξίδι πολύ μακρινό. Πάμε να συναντήσουμε τον ήλιο, τους πλανήτες με τους δορυφόρους τους, να μάθουμε πώς πήραν το όνομά τους και να τους γνωρίσουμε.

To Sakidio

Κάναμε δραστηριότητες γαι το ηλιακό σύστημα που μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ!

Για να ακούσουμε ένα όμορφο τραγουδάκι γαι το ηλιακό μας σύστημα!

Μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου – Χάρης Κατσιμίχας

Planitario Thessalonikis

Στη συνέχεια, μάθαμε την έννοια του φυσικού κινδύνου:

Οι φυσικοί κίνδυνοι είναι κίνδυνοι, που αποδίδονται σε φυσικά φαινόμενα, τα οποία όταν εμφανίζονται αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους, τις υποδομές και την οικονομία και το περιβάλλον και μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή.

Οι φωτογραφίες των πυρκαγιών είναι από το @Αssociated Press

Δημιουργήσαμε ομαδικά εννοιολογικό χάρτη με τους φυσικούς κινδύνους με χρήση Τ.Π.Ε. της εφαρμογής wordart.com/ και με την κλασική μέθοδο!

Όπως αναφέρεται στο besafenet.net οι φυσικοί κίνδυνοι ταξινομούνται συνήθως με βάση την αιτία που τους προκαλεί και έτσι υποδιαιρούνται σε ” Γεωλογικούς κινδύνους”, ” Υδρομετεωρολογικούς κινδύνους” και “Βιολογικούς κινδύνους”.

https://besafenet.net/el/hazards/

Οι γεωλογικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις εσωτερικές προς την γη διαδικασίες (ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί) και τις εξωτερικές διαδικασίες (καθιζήσεις εδάφους). Τα τσουνάμι μπορούν να ταξινομηθούν μεταξύ αυτών εφόσον πυροδοτούνται από τους υποθαλάσσιους σεισμούς, ενώ μπορεί να προκύψουν και από άλλα γεγονότα.

Οι υδρομετεωρολογικοί κίνδυνοι είναι τα φαινόμενα που τις περισσότερες φορές συνδέονται με τον καιρό. Σε αυτό το τμήμα, ταξινομούμε τις πλημμύρες, την ξηρασία και την απερήμωση, τις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου, τις κατολισθήσεις, τις θύελλες και τους τυφώνες και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η επόμενη παρουσίαση είναι για μαθητές Ε & Στ δημοτικού:

Μάθαμε ότι η φυσική καταστροφή είναι η συνέπεια ενός φυσικού κινδύνου (π.χ. μίας ηφαιστειακής έκρηξης, ενός σεισμού, μίας πλημμύρας) και υλοποιήσαμε την ανοιχτή δραστηριότητα για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα.

Στόχος της δραστηριότητας είναι να μελετηθούν οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών στο περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων και να προταθούν μέτρα, προκειμένου να μειωθεί ο καταστρεπτικός τους αντίκτυπος. Πιο αναλυτικά, μέσα από άρθρα εφημερίδων, περιγράφονται κάποιες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα (πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων). Για μεγαλύτερη εμβάθυνση, στο μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνονται, επίσης, σύντομα αποσπάσματα βίντεο, κυρίως από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, για τα αντίστοιχα φαινόμενα.

Πατήστε παρακάτω για να κατεβάσετε ένα βιβλίο “Μαθαίνοντας για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών” που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Unicef Και του Ο.Η.Ε. – UNISDR.

Ζωγραφίζουμε πώς φανταζόμαστε μια φυσική καταστροφή ακούγοντας την “Καταιγίδα” του Βιβάλντι!

Δείτε το βίντεο με τις ζωγραφιές των μαθητών στην επόμενη ανάρτηση!!

balkeztanulmany The Four Seasons (Italian: Le quattro stagioni) is a set of four violin concertos by Antonio Vivaldi. Composed in 1723, The Four Seasons is Vivaldi’s best-known work, and is among the most popular pieces of Baroque music.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More