Το σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Με αφορμή το μάθημα της 2ης ενότητας της γλώσσας της Στ δημοτικού “Κατοικία” μαθαίνουμε σήμερα για το σπίτι και τον τρόπο ζωής του Κωνσταντίνου Καβάφη σύμφωνα με το περιγραφικό κείμενο “Το σπίτι του ποιητή Καβάφη” από τους Δημήτρης Δασκαλόπουλος – Μαρία Στασινοπούλου, Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα, 2002 (διασκευή)

Η ζωή του Καβάφη

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1863 (ν.ημ.) – 29 Απριλίου 1933) ήταν Έλληνας ποιητής ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής.[11] Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια, της Αιγύπτου γι’ αυτό και αναφέρεται συχνά ως ο Αλεξανδρινός.[12][13][14][15] Δημοσίευσε ποιήματα, ενώ δεκάδες παρέμειναν ως προσχέδια. Τα σημαντικότερα έργα του τα δημιούργησε μετά τα 40 έτη.

Ένα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:

Εἶμαι Κωνσταντινουπολίτης τὴν καταγωγήν, ἀλλὰ ἐγεννήθηκα στὴν Ἀλεξάνδρεια — σ’ ἕνα σπίτι τῆς ὁδοῦ Σερίφ· μικρὸς πολὺ ἔφυγα, καὶ ἀρκετὸ μέρος τῆς παιδικῆς μου ἡλικίας τὸ πέρασα στὴν Ἀγγλία. Κατόπιν ἐπισκέφθην τὴν χώραν αὐτὴν μεγάλος, ἀλλὰ γιὰ μικρὸν χρονικὸν διάστημα. Διέμεινα καὶ στὴ Γαλλία. Στὴν ἐφηβικήν μου ἡλικίαν κατοίκησα ὑπὲρ τὰ δύο ἔτη στὴν Κωνσταντινούπολη. Στὴν Ἑλλάδα εἶναι πολλὰ χρόνια ποὺ δὲν ἐπῆγα. Ἡ τελευταία μου ἐργασία ἦταν ὑπαλλήλου εἰς ἕνα κυβερνητικὸν γραφεῖον ἐξαρτώμενον ἀπὸ τὸ ὑπουργεῖον τῶν Δημοσίων Ἔργων τῆς Αἰγύπτου. Ξέρω Ἀγγλικά, Γαλλικὰ καὶ ὁλίγα Ἰταλικά.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ,

Ο κλειστός τόπος της μοναχικότητας

Ο ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης έζησε όλα του σχεδόν τα χρόνια στην πόλη της Αλεξάνδρειας, σ’ ένα διαμέρισμα στην οδό Λέψιους 10, στην καρδιά της Αλεξάνδρειας. Το σπίτι που κατοίκησε παραπέμπει σ’ αυτό που υπήρξε ο ίδιος. Ένας τόπος κλειστός, με τους δικούς του ήχους, τα δικά του χρώματα, τον ιδιαίτερο διάκοσμό του, τα έπιπλά του, το δικό του περιβάλλον, την ιδιοτυπία του. Το υποβλητικό φως των κεριών. Το σπίτι του Καβάφη, μουσείο πια, όπως το άξιζε η φήμη και η μεγαλοσύνη της ποίησής του, σε υποδέχεται με τις σκιές, τους ήχους της αγοράς, την πόλη που το περιβάλλει, τη διάχυτη φθορά.

Παραγωγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Περιήγηση στο “Σπίτι του Καβάφη” στην Αλεξάνδρεια

Περιήγηση στο «Σπίτι του Καβάφη» στην Αλεξάνδρεια, το οποίο μετατράπηκε σε Μουσείο Καβάφη στις αρχές του 1990. Αφήγηση από τον Διευθυντή του Παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Μάνο Μαραγκούλη. Η δεκάλεπτη ταινία παραχωρήθηκε από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Χρήστο Καποδίστρια, για τη Μουσικο-Ποιητική Βραδιά: Κ. Π. Καβάφης — «Ο Ποιητής του Μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Doukas School

Ο Σον Κόνερι απαγγέλει την Ιθάκη του Καβάφη

Αγία Ζώνη
O Sean Connery απαγγέλει την Ιθάκη του Καβάφη σε μουσική υπόκρουση Παπαθανασίου. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ – ΙΘΑΚΗ (1911)

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γράμματα του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 1911, όταν ο ποιητής ήταν σαράντα οκτώ ετών. Ανήκει στα διδακτικά ποιήματα του Καβάφη. Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε. Τέλος, μπορείτε να δείτε το ποίημα σε μορφή κόμικ!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?