Μεσολόγγι: Η έξοδος και η θυσία

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

«Μισολόγγι: Χαρά της ιστορίας, Γη επαγγελμένη. Πάνε εκατό χρόνια κι ας πάνε.
Η θύμηση άχρονη μπροστά σου θα γονατίζη».

Κωστής Παλαμάς

Σ’ αυτούς τους λίγους αλλά τόσο μεστούς στίχους από το ποίημα του «Η Δόξα στο Μεσολόγγι», ο Μεσολογγίτης Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς έκλεισε όλο το μεγαλείο της Θρυλικής εποποιίας του Μεσολογγίου.

Άκρα του τάφου σιωπή – Νίκος Ξυλούρης

Νίκος Ξυλούρης – Θέμα Provided to YouTube by Universal Music Group Akra Tou Tafou Siopi · Nikos Xilouris Tou Hronou Ta Girismata – Epilogi 1957-1980 ℗ 2005 Minos – EMI SA

Στην ουράνια γαλήνη, όπου υψώνει ο Σολωμός τους Πολιορκημένους, έτσι που «όλα τους τα έργα τα λόγια και οι στοχασμοί να παρομοιάζονται με το ωραιότερο και τερπνότερο γέννημα της φύσης» (Σχεδ. Γ’, απόσπ. 2, στ. 1-3) αντιπαρατάσσεται η άγρια ζωική δύναμη του βαρβάρου που περιπαίζει την αδυναμία τους (Σχεδ. Β’, απόσπ. 3), αλλά τελικά, ταπεινωμένος, αδημονεί που δεν μπορεί να τους καταβάλει. Έτσι οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι θριαμβεύουν και μέσα στην ψυχή των εχθρών τους.

Στιγμές άφθαστου Εθνικού μεγαλείου ξετυλίγονται. Η παράδοση στον άπιστο ήταν το μεγαλύτερο αμάρτημα και όπως ψάλλει ο Σολωμός :

«Δεν κλαίγαν για το σκοτωμό 
που θε να σκοτωνόνταν 
μον κλαίγαν για το σκλαβωμό 
που θε να σκλαβωνόνταν»

Πατήστε στην επόμενη ανάρτηση για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τη δεύτερη πολιορκία και την την έξοδο του Μεσολογγίου.

Σύντομο βίντεο σχετικά με τις μέρες πριν και μετά την Μεγάλη Έξοδο του Μεσολογγίου

Μία συγκλονιστική σκηνή, ανάμεσα στις τόσες που διαδραματίστηκαν, δημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Les femmes Grecques aux dames Francaises», Παρίσι 1826, για μια τιμημένη Μεσολογγιτοπούλα, την αρραβωνιαστικά του Εύδοξου Ζαῒμη, κατά την ώρα του αποχωρισμού από τον γέροντα πατέρα της:
«…Όταν τον είδα να με φιλή και να φεύγη προς τις συνοικίες που τις είχαν υπονομεύσει, έτρεξα και κρεμάστηκαν απ’ το λαιμό του…Μάταια ο αδελφός μου και ο Εύδοξος πολέμαγαν να με ξεκολλήσουν από πάνω του. Τότε, ο πατέρας έβαλε το χέρι μου μέσα στο χέρι του αρραβωνιαστικού μου, μας ευλόγησε, μας φίλησε ύστερα και τους τρείς και χωρίς να πει λέξη, χάθηκε μέσα στο καραβάνι των γερόντων, που τη στιγμή εκείνη πέρναγε από κει δα…»

Και θα κλείσουμε, με μια ανέκδοτη σημείωση στα ιταλικά που συνοδεύει τους «Ελευθέρους Πολιορκημένους» ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, κατά την οποία:

«Durrano con fermezza gli assediati e non cedono, lode ai perdenti, nessun ai vincitori» δηλαδή
«Κρατούν γερά οι πολιορκημένοι και δεν υποκύπτουν. Δόξα σ’ αυτούς τους ηττημένους, καμία σ’ εκείνους τους νικητές».

Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός

Διαβάστε επίσης:

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More