Η 21η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Είναι μια ημέρα που θυμίζει σε όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, πόσο σημαντική είναι η ειρήνη για τον κόσμο μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αρχικά είχε οριστεί να εορτάζεται την τρίτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου, αλλά το 2001 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να μεταφέρει την ημερομηνία της γιορτής στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Από τότε, η 21η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως ημέρα αφιερωμένη στην παγκόσμια ειρήνη, με σκοπό να ενθαρρύνει τις χώρες και τους ανθρώπους να σταματούν τις εχθροπραξίες και να προωθούν την ειρήνη μέσω διαλόγου και συνεργασίας.
Ξέρετε τι σημαίνει “ειρήνη”;
Η ειρήνη είναι όταν οι άνθρωποι ζουν μαζί αρμονικά, χωρίς πολέμους και καβγάδες. Σημαίνει ότι προσπαθούμε να λύνουμε τις διαφορές μας με συζήτηση και συνεργασία, αντί να μαλώνουμε ή να βλάπτουμε ο ένας τον άλλο.
Φανταστείτε πώς θα ήταν αν σε κάθε γωνιά του κόσμου όλοι οι άνθρωποι ήταν φίλοι, βοηθούσαν ο ένας τον άλλο και ζούσαν χωρίς φόβο. Αυτό είναι το όνειρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης! Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ειρήνη όχι μόνο στις χώρες μας, αλλά και στις δικές μας σχέσεις με τους φίλους, την οικογένειά μας και τους συμμαθητές μας.
Ειρήνη (Peace) ☮️
Ένα όμορφο κείμενο από το πρώτο βιβλίο της Λεζάρ για την Ειρήνη
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την ειρήνη;
Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα μικρά πράγματα, όπως:
- Να είμαστε καλοί φίλοι.
- Να λύνουμε τις διαφωνίες μας με ωραίο τρόπο.
- Να βοηθάμε όποιον έχει ανάγκη.
- Να μιλάμε ευγενικά στους άλλους.
Αυτά τα μικρά πράγματα κάνουν τον κόσμο καλύτερο και πιο ειρηνικό.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν αυτή τη μέρα, κάνοντας μια καλή πράξη για κάποιον και σκεφτόμενοι πώς μπορούμε να φέρουμε περισσότερη ειρήνη στη δική μας ζωή.
Δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Στην τάξη μας, υλοποιήσαμε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που εντάσσονται στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.
1) Ταινία κινουμένων σχεδίων «Ειρήνη»
Αρχικά είδαμε την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ειρήνη» διάρκειας 7 λεπτών, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών για να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές. Πατήστε παρακάτω για να την δείτε.
2) Η συνταγή της ειρήνης
Αφού συζητήσαμε για την ειρήνη και τις προϋποθέσεις της δημιουργήσαμε μία ομαδική αφίσα με τη συνταγή της ειρήνης και βάλαμε ως μικροί μάγειρες τα καλύτερα υλικά!
3) Το σύμβολο της ειρήνης
Μιλήσαμε για το σύμβολο της ειρήνης που είναι το περιστέρι. Είναι το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης από τα αρχαία χρόνια και συχνά απεικονίζεται με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Στη συνέχεια, οι μαθητές ζωγράφισαν αφίσες με το περιστέρι με κύριο σύνθημα “Κρατάς την ειρήνη στα χέρια σου” .(πηγή: https://sxolikifolitsa-georgiapap.blogspot.com/)
Η ειρήνη είναι πολύχρωμη και τη ζωγραφίζουμε με όλα τα χρώματα του κόσμου!
Είδαμε και το επόμενο σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο:
4) Το φυλαχτό της ειρήνης
5)Το μπουκάλι των ευχών για την ειρήνη
Οι μαθητές έγραψαν με την οικογένειά τους τη δική τους ευχή για την ειρήνη! Δείτε μερικές από τις όμορφες και ελπιδοφόρες ευχές τους!
6) Ζωγραφίσαμε την ειρήνη
7) Τραγούδια για την ειρήνη
Σημαία μας η ειρήνη
Γιάννης Μαρκόπουλος – Τραγούδι της ειρήνης
Η ΕΙΡΗΝΗ -Γιάννης Ρίτσος
Ακούστε ένα υπέροχο, διαχρονικό ποίημα μεστό νοημάτων από τον Γιάννη Ρίτσο… Τι είναι η ειρήνη;;
Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη.
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη.
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα, είναι η ειρήνη.
Η ειρήνη ξεκινάει από τον καθένα μας και μπορούμε να γίνουμε “πρεσβευτές της ειρήνης” στις καθημερινές μας πράξεις. Όπως το να επιλέγουμε να είμαστε ευγενικοί, να βοηθάμε κάποιον και να λύνουμε τα προβλήματα με διάλογο αντί για καβγάδες.
Η ειρήνη δεν αφορά μόνο τον πόλεμο. Η ειρήνη δεν σημαίνει μόνο την απουσία πολέμου. Είναι και το να ζούμε αρμονικά, χωρίς διαμάχες και μίσος. Η ειρήνη είναι να νιώθουμε ασφαλείς και να έχουμε φίλους και οικογένεια που μας αγαπούν.
Αν θέλετε μπορείτε και τα επόμενα σχετικά άρθρα: