Συμμετοχή της τάξης μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Η Α τάξη του σχολείου μας σε συνεργασία με τις Β και Γ τάξεις του σχολείου μας θα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας www.ewwr.eu.


Στο πλαίσιο αυτό στο διάστημα μεταξύ 16 έως 24 Νοεμβρίου 2024 θα διοργανωθούν στο σχολείο μας αρκετές δράσεις, ενημερώσεις και δρώμενα με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των μαθητών στην πρόληψη δημιουργίας
αποβλήτων και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, για ένα κόσμο με λιγότερα απόβλητα, εστιάζοντας στο τρίπτυχο “Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση” (Reduce-Reuse-Recycle).

H EWWR 2024 εστιάζει στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου στο περιβάλλον της σπατάλης τροφίμων – 58 εκατ. τόνοι τροφίμων πετάχτηκαν το 2021 μόνο στην Ευρώπη, με εκτιμώμενη αξία 132 δις. ευρώ. Στην Ελλάδα η συνολική ποσότητα τροφίμων που απορρίπτουν τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε χρόνο υπολογίζεται περίπου σε 930 χιλ. τόνους.’

Δείτε στη συνέχεια περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μας με τίτλο: “Ανακυκλώνουμε όπως η φύση-We recycle like nature does” στην επίσημη ιστοσελίδα πατώντας στην εικόνα παρακάτω:

Περιγραφή δράσης

Ως μέλος των Οικολογικών Σχολείων (Eco Schools), το 34ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας έχει δεσμευτεί να προάγει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων στο σχολικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Απορριμμάτων. Το  σχολείο είναι εξοπλισμένο με εξειδικευμένους κάδους ανακύκλωσης για διάφορα υλικά -όπως πλαστικά, ηλεκτρικές μικροσυσκευές, μπαταρίες, ρούχα, χαρτί και κάδο κομποστοποίησης για οργανικά απόβλητα.

Οι μαθητές θα λάβουν εκπαίδευση σχετικά με τις σωστές μεθόδους ανακύκλωσης για κάθε κατηγορία απορριμμάτων και θα δημιουργήσουν αφίσες ευαισθητοποίησης για την προώθηση σωστών πρακτικών ανακύκλωσης.

Συλλογικές δράσεις που αφορούν τις πρώτες τάξεις του σχολείου μας, οι οποίες θα συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες μείωσης των απορριμμάτων, εστιάζοντας τόσο στην ανακύκλωση όσο και στη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις είναι οι επόμενες:

1) Οργάνωση και προώθηση μιας εκστρατείας σε όλο το σχολείο για την ενθάρρυνση της κομποστοποίησης ως αποτελεσματικής μεθόδου διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων.

2) Πικ-νικ στην αυλή του σχολείου μας με επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

3) Εργαστήρια ανακύκλωσης και ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιού στον κίτρινο κάδο του σχολείου μας και ρούχων στον μοβ κάδο απέναντι από το σχολείο.

4) Συλλογή ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων που δεν χρειάζονται οι μαθητές για δωρεά σε διάφορους φορείς.

5)Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά (ταΐστρες πουλιών, κάτοψη πόλης) .

6) Δημιουργία αφισών ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση.

7) Συμμετοχή στην Διεθνή Ημέρα Δράσης  Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά που διοργανώνεται από την οργάνωση Common Seas στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος Plastic Clever Schools.

Το 34ο Δημοτικό σχολείο Πατρών ως εκπαιδευτικός οργανισμός θα υλοποιήσει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

1) Εκτύπωση σελίδων σε δύο όψεις για μείωση της σπατάλης χαρτιού

2) Αναγόμωση άδειων μελανιών

3)Χρήση κούπας/παγουριού στο σχολείο αντί πλαστικού ποτηριού μίας χρήσης ή πλαστικού μπουκαλιού.

4) Το εκτυπωμένο χαρτί που τελικά δε θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που εκτυπώθηκε θα τοποθετείται σε έναν φάκελο με ονομασία “πρόχειρο” και θα χρησιμοποιείται ως πρόχειρο αντί να πετάγεται για ανακύκλωση χαρτιού.

Αναλαμβάνοντας συλλογική δράση και αξιοποιώντας πλήρως τα συστήματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης του σχολείου, το 34ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών ενισχύει τον ρόλο του στον τομέα της οικολογικής συμπεριφοράς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More