Οι φίλοι μας τα δόντια!

από Love Teaching by Archodoula
11 λεπτά ανάγνωσης

Στον πρώτο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τον θεματικό άξονα ” Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” με υποθεματική “Υγεία: Αυτομέριμνα”  με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Τα δόντια μου προσέχω, μικρόβια να μην έχω”. Στο 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων του παραπάνω θεματικού άξονα με τίτλο ” Οι φίλοι μας τα δόντια”, οι μαθητές γνωρίζουν τα όργανα της στοματικής κοιλότητάς τους. Οι δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα που καλλιεργούνται είναι η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα.

Ανατομία στοματικής κοιλότητας

Αρχικά, προβάλλεται στον διαδραστικό πίνακα της τάξης το επόμενο βίντεο με τις κατάλληλες διευκρινίσεις από εμένα προς τους μαθητές καθώς δείχνει την ανατομία της στοματικής κοιλότητας σε εργαστηριακά προπλάσματα όπως αυτή παρουσιάζεται από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανατομίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα. Αικατερίνη Βάσιου. Στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τα μέρη της στοματικής κοιλότητας και τις ανάλογες λειτουργίες τους.

Medical School – University of Thessaly

Στη συνέχεια, βλέπουν ένα πρόπλασμα της στοματικής κοιλότητας στην τάξη.

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Chara Tsoupaki

Από τον οδοντιατρικό σύλλογο Ηρακλείου μαθαίνουμε τις παρακάτω πληροφορίες:

Νεογιλά δόντια – Νεογιλή Οδοντοφυΐα

δόντια νεογιλά

Τα νεογιλά δόντια είναι η πρώτη γενιά δοντιών που εμφανίζονται στο στόμα. Η νεογιλή (παιδική) οδοντοφυΐα ξεκινά την εμφάνιση της γύρω στον 6ο μήνα από τη γέννηση και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 1/2 χρόνων περίπου. Τα νεογιλά δόντια είναι συνολικά είκοσι. Δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.

Χρησιμεύουν τα παιδικά (νεογιλά) δόντια;

Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, όσο και για την μάσηση της τροφής , την επικοινωνία, αλλά και την εμφάνιση. Επίσης – κι αυτό είναι κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί – είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Μόνιμα δόντια – Μόνιμη Οδοντοφυΐα

δοντια ανω γναθου
μόνιμα δόντια άνω γνάθου

Ποια δόντια αλλάζουν τα παιδιά;

Τα παιδιά θα αλλάξουν όλα τα δόντια τους. Από τον 6ο χρόνο της ζωής τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα δόντια, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία γενιά δοντιών.

Η ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας γίνεται με την εμφάνιση των δευτέρων γομφίων περίπου στο 12ο με 13ο έτος της ηλικίας. Στη φάση αυτή τα μόνιμα δόντια είναι 28.

Να μην ξεχνάμε όμως ότι ακολουθεί και η εμφάνιση των τρίτων γομφίων (που ονομάζονται φρονιμίτες) περίπου σε ηλικία 17 ως 20 ετών. Τότε ο συνολικός τους αριθμός είναι 32, δεκαέξι στην άνω και άλλα τόσα στην κάτω γνάθο. Ανάλογα με το σχήμα και τη χρησιμότητά τους τα δόντια χωρίζονται σε τομείς (κοπτήρες), κυνόδοντες, προγομφίους και γομφίους.

Για εμπέδωση της γνώσης συμπληρώσαμε το επόμενο φύλλο εργασίας από τη συνάδελφο Χάτσικου Ιωάννα:

Μπορείτε να το κατεβάσετε παρακάτω:

Κατόπιν, έχοντας μετρήσει τα δοντάκια τους προσπαθούν να ζωγραφίσουν το δικό τους στόμα, κρατώντας ένα μικρό καθρεφτάκι και έτσι γνωρίζουν βιωματικά την δική τους στοματική κοιλότητα.

  • Κατασκευάζουν με λευκή πλαστελίνη δοντάκια και μια οδοντοστοιχία 10 δοντιών με φασόλια.

Κουίζ και διαδραστικά παιχνίδια!

από Nasoufiparthenopi
από Nasoufiparthenopi
από Kdapcarousel



από Euangeliapn4356
από Dimitriadou2002



You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More