Αναπνοή και υγεία

από Love Teaching by Archodoula
14 λεπτά ανάγνωσης

Το οξυγόνο είναι πολύτιμο για τη ζωή. Με την αναπνοή ο oργανισμός μας εφοδιάζεται με το απαραίτητο οξυγόνο. Κατά την αναπνοή, όμως, μαζί με τον αέρα εισπνέουμε και μικρόβια, σκόνη και άλλα βλαβερά σωματίδια.

 Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Στις μεγάλες πόλεις πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα. Η σωστή διατροφή, η άσκηση, οι εκδρομές στην εξοχή και ο αερισμός των χώρων στους οποίους ζούμε ή εργαζόμαστε είναι συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος.

Για την καλή μας υγεία είναι επίσης σημαντικό να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Κατά την αναπνοή από τη μύτη ο αέρας υγραίνεται και φιλτράρεται, καθώς μικρές τριχούλες συγκρατούν σκόνη και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια.

Οι Επιπτώσεις του Καπνίσματος στην Υγεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ , ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες. Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού νοσημάτων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά μ’ ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων. Η συσχέτιση αυτή αφορά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσο, υπέρταση καθώς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα.

https://eody.gov.gr/plirofories-gia-to-kapnisma-kai-ti-diakopi-toy/kapnisma-kai-ygeia/

Κάνε στάχτη το τσιγάρο

Υπουργείο Υγείας Κεντρική Υπηρεσία

Οι Επιπτώσεις του Παθητικού Καπνίσματος στην Υγεία

Το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός κεντρικής ροής) και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής) έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα. Περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα.

paidiatros.com

Στους μη καπνιστές ο καπνός (ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους) ερεθίζει τα μάτια, προδιαθέτει σε συχνές φλεγμονές του επιπεφυκότα και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης προκαλεί ρινικά συμπτώματα, βήχα και κεφαλαλγίες καθώς και κρίσεις βρογχικού άσθματος ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι επιδράσεις αυτές είναι πιο έντονες στα παιδιά. 

antigonii25

Οι πνεύμονες ενός καπνιστή μετά από 30 πακέτα τσιγάρων

Υπολογίστε ένα πακέτο κάθε ημέρα για ένα μήνα. Δηλαδή 600 τσιγάρα σε 30 ημέρες.

Ένα απλό τεστ με πολλά βαμβάκια που αντιπροσωπεύουν τους πνεύμονες στο παρακάτω βίντεο προσπαθεί να δείξει τι συμβαίνει στο στόμα, το λαιμό και τους πνεύμονες ενός καπνιστή. Δείτε το πείραμα…κι όσοι καπνίζετε μήπως να το ξανασκεφθείτε;;

Chris Notap

Οι πνεύμονες ενός καπνιστή

Οι υγιείς πνεύμονες έχουν ανοικτό ροζ χρώμα, ενώ οι πνεύμονες ενός καπνιστή έχουν σκούρο χρώμα και στίγματα οφείλονται στην εισπνεόμενη πίσσα από το τσιγάρο. Η υφή των δύο διαφέρει επίσης, με τον κατεστραμμένο πνεύμονα να είναι πολύ πιο σκληρός και “εύθραυστος” σε σχέση με τον υγιή.

Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες από τη διακοπή του καπνίσματος;

Άμεσα οφέλη

Σύμφωνα με τo Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF), τα επίπεδα τοξικών ουσιών που μεταφέρονται στους πνεύμονες σου με τον καπνό του τσιγάρου θα πέσουν στα επίπεδα ενός μη καπνιστή μέσα σε λίγες ημέρες, το οποίο σημαίνει ότι:

  • Οι πνεύμονες θα μπορούν να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, το οποίο θα διευκολύνει την αναπνοή.

Οφέλη μετά από λίγες εβδομάδες

Η φλεγμονή στους αεραγωγούς θα περιοριστεί, το οποίο σημαίνει ότι:

  • Θα βήχεις λιγότερο.
  • Θα παράγεις λιγότερα φλέγματα.
  • Σταδιακά θα γυμνάζεσαι με μεγαλύτερη ευκολία.

Μακροπρόθεσμα οφέλη

  • Η μακροπρόθεσμη βλάβη στους πνεύμονες θα σταματήσει αμέσως με τη διακοπή του καπνίσματος. Οι πνεύμονες με σοβαρές βλάβες δεν είναι δυνατό να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση, ωστόσο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από 15–20 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 90% σε σύγκριση με άτομα που συνεχίζουν το κάπνισμα.

Δέκα βήματα για διακοπή του καπνίσματος

Picture1. Αποφάσισε ότι πράγματι θέλεις να το κόψεις.
2. Μην φοβάσαι την αποτυχία.
3. Όρισε ημέρα διακοπής.
4. “Μετακίνησε” το πρώτο τσιγάρο 10 – 20 λεπτά.
5. Μείωσε τον αριθμό των τσιγάρων.
6. Ανάβαλλε έστω και μερικά λεπτά να ανάψεις τσιγάρο.
7. Δυσκόλεψε τη διαδικασία ανεύρεσης των τσιγάρων.
8. Άλλαξε τις συνήθειες που έχεις συνδέσει με το κάπνισα.
9. Κάπνισε με το άλλο χέρι.
10. Δεσμεύσου με τον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις.

Διαδραστικό παιχνίδι

Σουδίας Γιάννης

Τα αγαπημένα μας quiz!

by Mylonask
by Manousou
από Ekpelpida
από Aiossifidou
από Ekpelpida

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More