Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιών θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικούς προβληματισμούς για τις τιμωρίες που αρκετοί επιλέγουν να δίνουν στα παιδιά για να συνετισθούν και για να αλλάξουν μία άσχημη ή προβληματική συμπεριφορά.
Στο positiveparents.gr διαβάζουμε ότι η τιμωρία δεν φέρνει υπευθυνότητα. Και η τιμωρία είναι αναποτελεσματική για να αλλάξει κάποιος την συμπεριφορά του.
Ας μάθουμε ότι:
1. Εάν τιμωρήσουμε ένα παιδί, θα νιώσει λιγότερο υπεύθυνο για αυτό που κάνει γιατί θα εστιάσει στην τιμωρία και όχι σε αυτό που έκανε. Η τιμωρία δεν διδάσκει την αυτοπειθαρχία αλλά ‘’το φόβο του αστυνομικού’’. Και θέλουμε να είναι υπεύθυνο.
2. Εάν τιμωρήσουμε ένα παιδί, ενεργοποιούμε το κύκλωμα του στρες και το αποτρέπουμε από το να μπορεί να σκεφτεί τι έκανε. Και θέλουμε να σκεφτεί τι έκανε.
3. Η μνήμη του παιδιού αποθηκεύει το στρες, τον φόβο, τον θυμό από την τιμωρία και όχι το αρχικό γεγονός (π.χ. ότι άρπαξε το παιχνίδι από την αδελφή της με αποτέλεσμα να πέσει κάτω και να πονάει). Και θέλουμε να θυμάται τι έκανε.
4. Η τιμωρία κάνει το παιδί να ντρέπεται και η ντροπή μπλοκάρει το υγιές συναίσθημα της υπαιτιότητας που είναι απαραίτητο για να μπορεί να συνειδητοποιήσει το παιδί τι έκανε.
5. Η τιμωρία μας απομακρύνει και μας χαλάει σε ένα βαθμό την εμπιστοσύνη και το δέσιμο που έχουμε μεταξύ μας. Και για μένα η σχέση με τα παιδιά μας είναι το πιο σημαντικό.
6. Ως γονέας, έχω μία ‘’φυσική’’ εξουσία. Και δεν χρειάζομαι τις τιμωρίες.
Ας μάθουμε στα παιδιά να σκέφτονται ότι οι άσχημες πράξεις τους, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν συνέπειες και για τις συνέπειες που θα προκληθούν είναι υπεύθυνα να διορθώσουν ότι είναι απαραίτητο και εφικτό να διορθωθεί.
Κατεβάστε τις 10 εναλλακτικές στις τιμωρίες, απειλές και φωνές από εδώ! Δεν είμαστε τέλειοι γονείς αλλά γονείς που βελτιώνονται στο καθημερινό χάος, λίγο λίγο, κάθε μέρα!
Καλή δύναμη, υπομονή και ψυχραιμία σε όλους τους γονείς και τους δασκάλους!