Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα, στις 10πμ θα παρακολουθήσουμε στο σχολείο μας τη θεατρική παράσταση “Ο Ερωτόκριτος ” από το θέατρο Act και τη θεατρική ομάδα Κάνθαρος ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά. Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή του κλασσικού ποιητικού κειμένου ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά και προσαρμοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να την απολαύσουν ταυτόχρονα και μικροί και μεγάλοι.

Με χιούμορ, μουσική, ρυθμό και έντονη σωματικότητα η παράσταση αφηγείται μια φρέσκια εκδοχή του κλασσικού παραμυθιού. Μέσα από συμβολισμούς και μεταφορές, αποπειράται να μιλήσει στα παιδιά, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, για τις σημαντικές αξίες: την αληθινή αγάπη, την πίστη στην πατρίδα, τον ηρωισμό, τη φιλία αλλά και την αντίσταση στην καταπίεση.

Το διάσημο ελληνικό ρομαντικό έπος, γραμμένο στις αρχές του 17ου αιώνα από τον Κρητικό ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Στη Β δημοτικού διδάσκεται η“Αρετούσα”, η οποία είναι απόσπασμα από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, «Ερωτόκριτος». Είναι το αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας του 16ου και 17ου αιώνα και είναι θαυμαστός και μόνο για την αντοχή του στο χρόνο. Γράφτηκε πριν από τέσσερις αιώνες, στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη.

Theophilos Chatzimihail, ”Erotokritos and Aretousa” (1933)

Πρόκειται για ένα έμμετρο μυθιστόρημα που αποτελείται από 10.000 στίχους χωρισμένο σε πέντε μέρη και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Αναγνωρίζεται σαν το ωραιότερο λυρικό αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε σε γλώσσα νεοελληνική.

Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 77 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ 40 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

dut888 77 καλλιτέχνες, 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής και ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, συνθέτουν τον καμβά της δράσης και της δημιουργίας του «εναλλακτικού» video «Παίζουμε Οικολογικά — Ζούμε Λογικά — Ενεργούμε Ομαδικά»!

Τα μάτια δεν καλοθωρούν στο μάκρεμα του τόπου

μα πιο καλά και πιο μακριά θωρεί (βλέπει) η καρδιά του ανθρώπου.

Απ’οτι κάλλη έχει ο άνθρωπος τα λόγια έχουν τη χάρη

και κάνουσι κάθε καρδιά παρηγοριά να πάρει

Για μένα όλα σφάλουσι και πάσιν άνω-κάτω

για ΜΕ Ξαναγεννήθηκε η φύση των πραγμάτων.

Το έργο έχει πάρει το όνομά του «Ερωτόκριτος» από τον πρωταγωνιστή και σημαίνει «αυτός που έχει βασανιστεί για τον έρωτα».

Ο Ερωτόκριτος είναι γιος ενός συμβούλου του βασιλιά της Αθήνας ο οποίος αγαπάει την κόρη του Αρετούσα. Κάθε βράδυ της τραγουδάει και ο βασιλιάς στέλνει να συλλάβουν τον μυστικό τροβαδούρο.

Όταν ο Ερωτόκριτος ζητάει σε γάμο την Αρετούσα, ο βασιλιάς τον εξορίζει και ύστερα φυλακίζει την κόρη του που αρνείται να παντρευτεί αυτόν που θέλει εκείνος.

Στο μεταξύ ξεσπάει πόλεμος και ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος παίρνει μέρος σε διάφορες μάχες και σώζει τον βασιλιά σε μία από αυτές και ζητάει πάλι σε γάμο την Αρετούσα. Στο τέλος ο βασιλιάς αποδέχεται το γάμο και συμφιλιώνεται με τον Ερωτόκριτο και τον πατέρα του και ο Ερωτόκριτος ανεβαίνει στο θρόνο της Αθήνας.

Το απόσπασμα του μαθήματος αναφέρεται στον πόθο των γονιών της Αρετούσας να αποκτήσουν ένα παιδί.

Στη συνέχεια, ακούσαμε ένα απόσπασμα του Ερωτόκριτου από τον Νίκο Ξυλούρη.

trambakoulas79 Ποίηση: Βιτσέντζος Κορνάρος Ερμηνεία: Νίκος Ξυλούρης Διασκευή-Ενορχήστρωση: Σταύρος Ξαρχάκος, Χριστόδουλος Χάλαρης Δίσκος: Η συγκεκριμένη εκτέλεση βρίσκεται στον δίσκο “Νίκος Ξυλούρης, Συλλογή” (1974)

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τον Βιτσέντζο Κορνάρο πάτησε την εικόνα του Ερωτόκριτου.

https://www.sitia.gr/city/cornaros-vita/vitae-curiculum.html

Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο που προσεγγίζει τον Ερωτόκριτο μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More