519
Με αφετηρία την 7η ενότητα του σχολικού μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας κάναμε μια διαθεματική προσέγγιση στο ιερό αυτό δέντρο που εδώ και χιλιάδες χρόνια «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας (θρησκεία, τέχνες, ιατρική, διατροφή, πολιτισμός, λαογραφία, επιστήμες, οικολογία). Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.
Μύθοι και συμβολισμοί της ελιάς
Ο πολιτισμός της ελιάς και του λαδιού σημαδεύει τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία και την διατροφή των περιοχών που ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα. H ελληνική μυθολογία και η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτες με πληροφορίες και μύθους που επισημαίνουν την σημασία των προϊόντων της ελιάς αλλά και του ίδιου του ελαιόδεντρου- ενός δέντρου που δεν πεθαίνει σχεδόν ποτέ αλλά συνεχώς αναβλασταίνει.
Το ταξίδι της ελιάς
Από που ξεκίνησε η ιστορία της ελιάς; Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες το γνωστό μας σήμερα ελαιόδεντρο καλλιεργήθηκε στην Μεσοποταμία και το Ιράν πριν 5000 χρόνια κι από εκεί εξαπλώθηκε στη Συρία και την Παλαιστίνη. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών το διέδωσαν στη Βόρεια Αφρική.
Το λάδι στην αρχαία Αθήνα
Ο Αριστοτέλης περιέγραψε την καλλιέργεια της ελιάς θεωρώντας την επιστήμη, ο Πλάτωνας δίδαξε κάτω από τον ίσκιο της και ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε το λάδι ως φάρμακο για περίπου 60 διαφορετικές παθήσεις. Όταν το λάδι δεν κατάφερνε να σώσει τον ασθενή, το χρησιμοποιούσαν για να αλείψουν το σώμα του νεκρού ενώ στον τάφο του το πρόσφεραν μαζί με κρασί, μέλι και άλλα προϊόντα.
Η ελιά στη ζωγραφική
Στη συνέχεια ακούσαμε το υπέροχο τραγούδι “Δώρα της ελιάς” της περιβαλλοντικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας που περιλαμβάνεται στο CD “Καλημέρα σου ελιά” που εκδόθηκε από το ΚΠΕ Καλαμάτας (2006)
Στίχοι-μουσική: Εύη Ντινοπούλου