Γαλάτεια Βέρρα: «Η ποίηση έχει γεύση παραδείσου»

από Love Teaching by Archodoula
9 λεπτά ανάγνωσης


Αγαπητοί μου αναγνώστες, σήμερα θεωρώ πνευματικά ψυχοφελές να μοιραστώ μαζί σας τη συνέντευξη που δόθηκε στην Κρίστυ Κουνινιώτη στην εφημερίδα Πελοπόννησος από την πολυτάλαντη Γαλάτεια Ι. Βέρρα, μουσικολόγο-εκπαιδευτικό -ποιήτρια με αφορμή την κυκλοφορία του συλλεκτικού cd της με τίτλο «Ευγένεια των ήχων». Πατήστε, αν επιθυμείτε, στο παρακάτω άρθρο για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες.

Η ευαισθησία της ποίησής της αποτυπώθηκε μουσικά με τον καλύτερο τρόπο. Το ολόφρεσκο συλλεκτικό cd με τίτλο «Ευγένεια των ήχων» -ένα εξαίσιο, ονειρικό πάντρεμα στίχων της, μελωδιών του Dritan Hasbiu και της φωνής της- γαληνεύει, συγκινεί, καθηλώνει. Η μουσικός-ποιήτρια Γαλάτεια Βέρρα μιλά στην «Π» γι’ αυτό το «διαμαντάκι». 

Μετά από 7 ποιητικές συλλογές, παρουσιάζετε ένα cd με μελοποιημένη ποίησή σας και τίτλο «Ευγένεια των ήχων». Πώς ξεκίνησαν όλα;

Όλα άρχισαν από το υπέροχο γεγονός μιας πνευματικής δίψας για ένα ιστορικό μουσικό αποτύπωμα. Αφήνοντας την ηχηρή ταυτότητα της ιδιοπροσωπίας μου είναι σαν να καταθέτω την ανύστακτη ψυχή μου στους καιρούς. Κριτήριο υπήρξε η ευγένεια που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε δημιουργό ως στοιχείο ζωτικό και αειθαλές στο φυλλοβόλο των γεγονότων.

Το cd περιλαμβάνει 20 ποιήματά σας. Ήταν δική σας η επιλογή τους; Και με ποια κριτήρια έγινε;

Η επιλογή των ποιημάτων έγινε αποκλειστικά από τον κορυφαίο συνθέτη κύριο Dritan Hasbiu. Εχω τη βεβαιότητα πως έτσι έπρεπε να γίνει. Και τούτο διότι πρώτα μίλησαν στον εσώτερο εαυτό του και άγγιξαν τις λεπταίσθητες χορδές του και μετά στο ευρύτερο περιβάλλον. Ανέλαβε την υψηλή ευθύνη να ντύσει μουσικά κάθε μου λέξη και να αναδείξει κρυφά και μύχια νοήματα καθώς και σημαίνουσες αλληγορίες. 

Πείτε μας, λοιπόν, για τη συνεργασία σας τόσο με τον Dritan Hasbriu όσο και με τους υπόλοιπους συντελεστές. Πώς τη βιώσατε και τι εισπράξατε;

Η συνεργασία μου με τον συνθέτη και όλους τους συντελεστές ήταν ονειρική. Πρόκειται για ανθρώπους με τεράστια καλλιτεχνική πορεία, καταξιωμένο βηματισμό, άφθαστο κύρος. Συγκεκριμένα, η κυρία Elena Fedko μάς μάγεψε με την πιανιστική της δύναμη και ακρίβεια. Ο κύριος Nikolai Komissarov με το υπερκόσμιο τσέλο του μας γοήτευσε βαθιά. Η κυρία Αλεξάνδρα Κοσμά με το αφηγηματικό χάδι του φλάουτου άφησε μία ανέκφραστη τρυφερότητα εντός μας. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να προσθέσω πως ο έξοχος συνθέτης κύριος Dritan Hasbiu, εκτός από καταπληκτικός μουσικός, είναι και πτυχιούχος φυσικός. 

Τα μελοποιημένα ποιήματά σας τα ερμηνεύετε εσείς. Το συναίσθημα;

Το ότι ερμηνεύω προσωπικά τα στιχουργήματά μου είναι πράγματι μία ιερή διαδικασία. Διότι έτσι επισφραγίζεται το όλον. Στίχος-ψυχή-φωνή. Είναι, αν θέλετε, μία σεπτή πληρότητα που πηγάζει από τα βάθη της ύπαρξης και οδηγεί στην απεραντοσύνη και στο αέναο μιας σπάνιας εκφραστικότητας. Ενός ανείπωτου λυρισμού.

Το cd βγήκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Προβλέπεται στο μέλλον ευρύτερη κυκλοφορία του;

Το cd πράγματι βγήκε σε ελάχιστο αριθμό αντιτύπων. Είναι συλλεκτικό. Δεν πωλείται. Δεν αγοράζεται. Ούτε και προβλέπεται στο μέλλον ευρύτερη κυκλοφορία του. Κάθε ένας και κάθε μία που επιθυμεί να το συναντήσει θα το βρει στο YouTube στο κανάλι: @galateia_verra

Με τον τρόπο αυτό παραμένει προσιτό στους ακροατές χωρίς να τους επιβαρύνει οικονομικά.

Γαλάτεια Ι. Βέρρα – Όταν

Γαλάτεια Ι. Βέρρα

Μουσική, ποίηση, διδασκαλία. Τρεις πτυχές σας που αλληλεπιδρούν αρμονικά.  Ποια τα «δώρα» που παίρνετε από την κάθε μία;

Η μουσική διανοίγει μελωδικά μονοπάτια βίου. Συντροφεύει στοχασμούς. Απαλύνει αστοχίες. Γλυκαίνει το παρόν. Οδοιπορεί υπάκουα μαζί μου. Η ποίηση ανακαινίζει τοπία αισθημάτων. Δροσίζει τις στιγμές μου. Ανοίγει θύρες κήπων μυστικών. Εχει γεύση παραδείσου. Η διδασκαλία με φέρνει σε επαφή με την αξιέραστη αθωότητα των παιδιών. Την αγγελική τους παρουσία. Τη μοναδικότητα και αυθεντικότητα της υπόστασής τους. Δώρα μεγάλα. Ανεκτίμητα. Μεγίστης αξίας.

Τι μπορεί να γίνει ποίηση για εσάς;

Το δάκρυ της απόγνωσης ενός παιδιού. Η αγκαλιά ενός ηλικιωμένου. Η θυσία ενός λαού για ένα στοργικότερο μέλλον. Η αναμέτρηση των ψυχών στο ύψος της δικαιοσύνης.

Γαλάτεια Ι. Βέρρα – Η λεμονιά

Γαλάτεια Ι. Βέρρα

Σε έναν κόσμο, όπου μαίνονται πόλεμοι και η βία δεν έχει τελειωμό, πού και πώς ανακαλύπτετε την ομορφιά;

Η ομορφιά ξεκινά από τον εσώτερο εαυτό μας. Αν ειρηνεύσουμε μέσα μας, γύρω μας θα ειρηνεύσουν χιλιάδες, σύμφωνα με τον Αγιο Σεραφείμ του Σάρωφ. Επίσης η ωραιότητα βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα. Στην πρωινή δροσιά. Στο άνοιγμα των ρόδων. Στο χάδι του ήλιου.

Τι σας θλίβει και τι σας κάνει να χαμογελάτε;

Με θλίβει η κακότητα και η στρεβλή προαίρεση των πολλών. Ακόμη η πονηρία και η καχύποπτη αντιμετώπιση της αρετής.

Με κάνει να χαμογελώ η αγνότητα, η αδελφοσύνη, η ενσυναίσθηση, το ταπεινό φρόνημα.

Γαλάτεια Ι. Βέρρα – Κρύψε

Γαλάτεια Ι. Βέρρα

Νέα ποιητική συλλογή σας να περιμένουμε; 

Ελπίζω συν Θεώ το 2024 να δούμε μια νέα ποιητική συλλογή. Είναι μέσα στα ευγενή μας πλάνα αν όλα πάνε κατ’ ευχήν.

Συγχαρητήρια Γαλάτεια! Καλοτάξιδο το Cd σου και μακάρι η “ευγένεια των ήχων” να αγγίζει τον εσωτερικό κόσμο του κάθε ακροατή ανακουφίζοντάς τον “σαν αστραπή” από την αγένεια και την αρνητικότητα που πιθανόν να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του “όταν” “ο καιρός κυλάει”… μοιράζοντας υποσχέσεις….

Σου εύχομαι να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για την “υπερβατική αφή” που όλοι μας καλό κι αναγκαίο είναι να αγωνιζόμαστε με σκοπό την εύρεση πιο υψηλών & αληθινών ιδανικών…

Ας κλείσουμε την ανάρτηση μουσικά, με ένα αισιόδοξο ποίημα της Γαλάτειας!

Γαλάτεια Ι. Βέρρα – Σαν αστραπή

Γαλάτεια Ι. Βέρρα

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?