326
Στο μάθημα της μελέτης περιβάλλοντος
κατά τη διδασκαλία του γεωγραφικού διαμερίσματος
της Ηπείρου παρακολουθήσαμε
ένα 3D Animated βίντεο
για το θρύλο του Γεφυριού της Άρτας
που αποτυπώνει το θρύλο
μέσα από ζωντανές ψηφιακές εικόνες.
- Οι δυνάμεις της Φύσης δεν θα αφήσουν τους ανθρώπους να δαμάσουν τον ποταμό χωρίς κόστος, χωρίς μια θυσία. Η γυναίκα του Πρωτομάστορα, η Λυγερή, θυσιάζεται παρά την θέλησή της για να στεργιώσει το ιστορικό γεφύρι. Έτσι το καταριέται μαζί με όσους θελήσουν να το διαβούν. Λίγο πριν χαθεί όμως μέσα στα θεμέλια, η θύμηση του μικρού της αδερφού που είναι στην ξενιτιά και ο οποίος ίσως καμιά μέρα τύχει να περάσει, την κάνει να πάρει πίσω την κατάρα και να ευλογήσει τελικά το γεφύρι. Ένας θρύλος που μιλάει για την δύναμη της Φύσης, το κόστος της κάθε ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτή, αλλά και της δύναμης της Αγάπης.
«…Αν τρέμουν τ’ άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρι,
κι αν πέφτουν τ’ άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες,
τί έχω αδελφό στην ξενιτιά, μη λάχει και περάσει….»
Η παραγωγή έγινε για την Περιφέρεια Ηπείρου
το 2014 από τον Σπύρο Φρίγκα.
Η ιστορική έρευνα διατυπώνει ότι ο θρύλος αυτός έκρυβε πολλά χρόνια μια ιστορική αλήθεια για την περιοχή της Άρτας και γενικότερα της Ηπείρου. Όταν χρειάστηκε να περάσει από την περιοχή μεγάλη δύναμη τουρκικού στρατού, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους κατοίκους βοήθεια. Πολλοί μάστορες και τεχνίτες προστρέξανε για να βοηθήσουν. Όταν όμως έμαθαν το λόγο που έπρεπε να κατασκευαστεί, πήγαιναν τη νύχτα και γκρέμιζαν ό,τι την προηγούμενη μέρα οι ίδιοι είχαν φτιάξει.
Οι Τούρκοι ζήτησαν να μάθουν γιατί αργεί τόσο πολύ το έργο και εκείνοι απάντησαν ότι τελικά το μέρος είναι στοιχειωμένο. Ο Τούρκος διοικητής λοιπόν διέταξε τη σύλληψη του Πρωτομάστορα και της γυναίκας του και τη θανάτωσή τους. Τότε όλοι φοβήθηκαν και ολοκλήρωσαν το γεφύρι. Το τούρκικο ασκέρι συνόδευαν οι κατάρες των Ελλήνων. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό, οι κατάρες έγιναν ευχές για τον ελληνικό στρατό.