Ο θρύλος του Γεφυριού της Άρτας σε 3D

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης
Στο μάθημα της μελέτης περιβάλλοντος 
κατά τη διδασκαλία του γεωγραφικού διαμερίσματος 
της Ηπείρου παρακολουθήσαμε 
ένα 3D Animated βίντεο 
για το θρύλο του Γεφυριού της Άρτας 
που αποτυπώνει το θρύλο 
μέσα από ζωντανές ψηφιακές εικόνες.  

  • Οι δυνάμεις της Φύσης δεν θα αφήσουν τους ανθρώπους να δαμάσουν τον ποταμό χωρίς κόστος, χωρίς μια θυσία. Η γυναίκα του Πρωτομάστορα, η Λυγερή, θυσιάζεται παρά την θέλησή της για να στεργιώσει το ιστορικό γεφύρι. Έτσι το καταριέται μαζί με όσους θελήσουν να το διαβούν. Λίγο πριν χαθεί όμως μέσα στα θεμέλια, η θύμηση του μικρού της αδερφού που είναι στην ξενιτιά και ο οποίος ίσως καμιά μέρα τύχει να περάσει, την κάνει να πάρει πίσω την κατάρα και να ευλογήσει τελικά το γεφύρι. Ένας θρύλος που μιλάει για την δύναμη της Φύσης, το κόστος της κάθε ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτή, αλλά και της δύναμης της Αγάπης. 

«…Αν τρέμουν τ’ άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρι,
κι αν πέφτουν τ’ άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες,
τί έχω αδελφό στην ξενιτιά, μη λάχει και περάσει….»

Η παραγωγή έγινε για την Περιφέρεια Ηπείρου 
το 2014 από τον Σπύρο Φρίγκα.


Η ιστορική έρευνα διατυπώνει ότι ο θρύλος αυτός έκρυβε πολλά χρόνια μια ιστορική αλήθεια για την περιοχή της Άρτας και γενικότερα της Ηπείρου. Όταν χρειάστηκε να περάσει από την περιοχή μεγάλη δύναμη τουρκικού στρατού, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους κατοίκους βοήθεια. Πολλοί μάστορες και τεχνίτες προστρέξανε για να βοηθήσουν. Όταν όμως έμαθαν το λόγο που έπρεπε να κατασκευαστεί, πήγαιναν τη νύχτα και γκρέμιζαν ό,τι την προηγούμενη μέρα οι ίδιοι είχαν φτιάξει.


Οι Τούρκοι ζήτησαν να μάθουν γιατί αργεί τόσο πολύ το έργο και εκείνοι απάντησαν ότι τελικά το μέρος είναι στοιχειωμένο. Ο Τούρκος διοικητής λοιπόν διέταξε τη σύλληψη του Πρωτομάστορα και της γυναίκας του και τη θανάτωσή τους. Τότε όλοι φοβήθηκαν και ολοκλήρωσαν το γεφύρι. Το τούρκικο ασκέρι συνόδευαν οι κατάρες των Ελλήνων. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό, οι κατάρες έγιναν ευχές για τον ελληνικό στρατό.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?